vrijdag 9 april 2010

Meeuwenfoon ? Nee !

OOSTENDE - Het is opnieuw broedtijd voor meeuwen, en dus is de befaamde meeuwenfoon van de stad Oostende opnieuw actief. Nog tot 15 juli kunnen mensen die een nest in hun dak opmerken tussen 8 en 12 uur telefoneren naar 059-70.10.86.

Dan schudden ze de eitjes kapot, stom want de meeuw legt terug eitjes wat ze niet doet als ze kan broeden.
De meeuw hoort thuis aan de kust, het is de schuld van de onnadenkende mens dat het prachtige dier geen eten meer hoeft te zoeken op zee.
Niet dat ik pleit om dat te beboeten, gewoon mensen op de hoogte brengen dat het verkeerd is, dat ze de meeuwen geen goed doen door ze bv friet te voeren.
Eventueel na vermaning de hardnekkige verstoorders van het natuurlijk habitat beboeten.
Laat onze meeuwen met rust!
.

De meeste meeuwen, met name de soorten uit het geslacht Larus, zijn carnivoor en ze eten zowel aas als levende prooien. De prooidieren bestaan meestal uit krabben en visjes. Met uitzondering van de drieteenmeeuwen zijn meeuwen vogels van de kust en het binnenland die zelden ver op zee of in bossen te vinden zullen zijn. De grotere soorten krijgen na vier jaar hun adulte verenkleed, bij de kleinere soorten is dit over het algemeen na twee jaar al het geval. De grootste soorten hebben een bijzonder hoge levensverwachting, er is een geval bekend van een zilvermeeuw die 49 jaar werd.
Meeuwen broeden in grote, drukke en lawaaierige kolonies. Ze leggen twee of drie gespikkelde eieren in een nest gemaakt van plantaardig materiaal. De jongen zijn nestvlieders; ze worden geboren bedekt met donker gevlekt dons en ze kunnen direct lopen.
Meeuwen (met name de grotere soorten) zijn vernuftige, nieuwsgierige en intelligente vogels, ze spreiden complexe communicatiemethodes ten toon en hebben ver ontwikkelde sociale structuren. Zo is in veel meeuwenkolonies defensief pestgedrag waar te nemen, waarmee potentiële vijanden op afstand worden gehouden. Sommige soorten, zoals de zilvermeeuw, hebben vaardigheden ontwikkeld om gereedschap te kunnen gebruiken. Veel soorten hebben zich op succesvolle wijze aangepast aan het menselijke milieu en zijn nu zeer algemeen in bewoonde gebieden.

1 opmerking:

E.R. zei

Je hebt dik gelijk, meeuwen zijn mooie vogels. Heeft de Stad niets beters te doen?