donderdag 1 april 2010

Deze paaseieren raap je best niet!



Een recordworp van wel twintig eieren. Dat is de prestatie van de Monocle cobra's in het Serpentarium van Blankenberge. De eieren liggen in de broedmachine en binnen de 60 tot 70 dagen zouden de jongen moeten komen piepen. Let wel: het gaat om agressieve en giftige cobra's, familie van de koraalslangachtigen. Hun gif tast de zenuwen aan en vernietigt cellen: het is dodelijk voor mens en dier.
De Moncole cobra's worden 1m80 tot 2m20 lang en eten vogels en knaagdieren. De soort komt vooral voor in Zuid-Oost Azië. Het Serpentarium van Blankenberge heeft twee volwassen stuks zitten.
Als de cobra zich in het nauw gedreven voelt, dan richt zij zich op met het voorste deel van haar lichaam en zet ze haar verbrede nek of 'hoofd' op. Op de rug zie je dan een ronde op een oog gelijkende vlek.
Het Nederlandse ZooSite nomineerde het Serpentarium in Blankenberge overigens voor de prijs van 'Mooiste Kleine Dierentuin 2009/2010'. Wie die award uiteindelijk ontvangt, bepalen alle mensen die tussen 1 en 15 april www.zoosite.be of www.zoosite.nl bezoeken en er hun stem uitbrengen. (jv)

Geen opmerkingen: