maandag 5 januari 2009

Driekoningen vieren met paaseieren


De letters staan voor de Latijnse zegenspreuk: “Christus Mansionem Benedicat”. Dat betekent: “Christus zegen dit huis”. De letters verwijzen ook naar de initialen van Caspar, Melchior en Balthasar, de drie wijzen uit het oosten, die mede achtergrond geven aan dit gebruik.


Een lekkere gewoonte rond het feest van driekoningen is de driekoningenkoek. In die koek zit een boon of een nootje verstopt. Wie op zes januari het stukje koek met de boon krijgt, is die dag de koning. Hij of zij mag een klein beetje de baas zijn, en het belangrijkste: kiezen wat er die dag gegeten wordt.
Vandaag al overal te koop.
Wat ongehoord is, is dat op 2 januari er al paaseieren te koop lagen!
Paashaas is er vroeg bij !
EKE - Wie zijn berg sinterklaaschocolade soldaat heeft gemaakt, kan nu al zijn voorraad paaseitjes inslaan. Pasen - dit jaar op 12 april - is nog vier maanden verwijderd, weerhoudt de winkelketen Makro er niet van om de eieren al aan te bieden. Die worden bovendien nog vlot verkocht ook. 'Om paaseitjes te eten moet het duidelijk nog geen Pasen zijn', zegt John Van Caeneghem, verantwoordelijke voor de medewerker zoetwaren in de Makrovestiging in Eke. 'We beginnen elk jaar kort na Nieuwjaar. En ja, de mensen kopen de paaseieren al.'

Zo begint de teloorgang van onze tradities.

Geen opmerkingen: