zaterdag 24 januari 2009

Chinees Nieuwjaar


De Chinese dierenriem is volgens de legende ontstaan toen Boeddha alle dieren bij hem riep voordat hij stierf. Er kwamen twaalf dieren afscheid nemen. De Rat verscheen als eerste, toen de Os, daarna de Tijger, Haas, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en tenslotte het Varken. Als beloning noemde Boeddha toen ieder jaar naar een van de dieren. Het Chinese dierenriemteken wordt bepaald door het jaar waarin je bent geboren.


Maandag 26 januari vieren alle Chinezen ter wereld Nieuwjaar. Het Chinese jaar 4707 staat in het teken van de Os, die volgens de Chinese dierenriem loyaal vasthoudend, rustig, verantwoordelijk, ambitieus en trouw is.
.
.
Op straat worden rotjes afgestoken om de slechte geesten weg te jagen. Er wordt ook geofferd aan de "huisgoden", overleden mensen worden herdacht en de mensen geven mekaar kleine rode papiertjes met hun beste wensen.
Het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest, wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar.

3 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Harold zei

Ik ben een houtaap ('44) en wat ben jij voor een dier?

Suzanne zei

:D ik dacht wat een rare naam 'houtaap', na het zand uit de ogen te hebben gewreven viel mijn euro, je bent een hout-aap!