donderdag 17 december 2009

Manupilatie


Enkele beelden op tv, station Brussel, een kleine meid krijgt een micro voor haar neusje: "wanneer heb je voor het laatst gegeten" vraagt de reporter, de blik van het kind glijdt naar haar moeder, deze antwoordt: "niets meneer, al dagenlang niets", nu zou ik moeten schrijven dit zei de vrouw met zwakke stem, maar dan zou ik liegen, de volslanke vrouw zei het met heldere zelfs luide stem!
Camera terug naar het kind, ze is vijf jaar, het is een mooi kind met een olijfkleurig glimlachend gezichtje, het ziet er weldoorvoed uit en is netjes en hedendaags gekleed. De donkere ogen glimlachen mee, dit is geen zwak ondervoed wezentje.
Dan trotseert onze reporter de vrieskou, "meneer, meneer", hij schudt aan de schouder van een in vuilniszakken verpakte man, voor de man zich omdraait vang je een glimp op van zijn gezicht, duidelijk een autochtoon die wegens ons onbekende omstandigheden dakloos werd.
De man heeft duidelijk de kracht niet om glimlachend een praatje te slaan voor tv.
De reporter die dit inziet zegt zuchtend, "de man heeft al dagenlang niet gegeten", en hij gaat terug naar het station, daar zijn mooiere beelden te schieten.
Ik vraag me af of dit figuranten zijn die ze voor de gelegenheid laten opdraven of wat?
In juni waren er al asielzoekers op hotel geplaatst, in augustus waren er al 1000, de kosten liepen torenhoog op, en... het vroor toen niet!
Nu mogen de daklozen wegens plaatsgebrek in kartonnen dozen blijven liggen, zou het kunnen dat ze geen kiesvee zijn?
Na regularisatie zijn er partijen die stemmenwinst halen via de 'nieuwe' Belgen.
Pas op, iedereen heeft recht op opvang, maar er is van een asielbeleid geen sprake in dit land, en de daklozen zijn daar de dupe van.
Een beschaafd land zorgt voor zijn inwoners, duidelijk niet het geval in België.
De mensen die 'goed' willen zijn en vooral 'goed' bevonden door de goegemeente zeulen met ketels soep naar plaatsen waar illegalen verblijven, dat is leuk en aardig, maar dat hun buurman in bed blijft met zijn jas aan om niet te verkleumen zal hun worst wezen.
Hier en daar vind je een echt goed mens zoals een vrouw hier in de buurt, ze is zelf rond de 70 jaar en dagelijks gaat ze met de fiets in weer en wind op boodschappentocht voor buren die niet meer goed ter been zijn.
Ze doet dit naamloos, gewoon omdat haar hart het ingeeft.
Deze mensen komen in huizen terecht waar de armoede hoogtij viert, waar de mensen te trots zijn om hun hand op te houden.
Ik weet dat velen het me niet in dank afnemen als ik stel dat 'eigen volk eerst' nog zo'n slechte slogan niet is.
Het geld dat verzwonden is door opvang (zie alleen al hotelkosten) had een gans dorp in bv Roemenië kunnen redden, met dat geld hadden er huizenblokken, een ziekenhuis, een school kunnen gebouwd worden.
Men had er een fabriek kunnen plaatsen waar de mensen dan konden werken voor hun basisbehoeften, op de lange duur bedruipt zo'n gemeenschap zichzelf.
Om terug te komen op het meisje uit het station, in zo'n gemeenschap zou ze school kunnen lopen, ze zou er niet op haar 30ste uitzien als een oud versleten uitgeleefd vrouwtje met een 10-tal kinderen waar ze zich geen raad mee weet.
Mannen zouden hun trots hervinden.
En er was geld genoeg om dat te realiseren, reken gewoon eens uit wat de illegale asielzoeker het land jaarlijks kost.
"Geef mensen geen vis, maar een hengel, zodat ze zelf kunnen vissen".
Een citaat (Confucius?) dat de kern van het probleem kan oplossen.

6 opmerkingen:

Eric R. zei

Ze moeten de twee wel niet tegen elkaar uitspelen. Men heeft asielzoekers hier perspectieven gegeven, dan moet men ook consequent zijn en de internationale verplichtingen nakomen en minstens in onderdak voorzien. België is hier al meerdere keren door Europa op de vingers getikt. Men regulariseert, of laat de mensen een aanvraag indienen, men geeft ze hoop en dan laat men ze aan hun lot over. Een cynisch land is dit!

Anoniem zei

Migratie moet samengaan met remigratie. Daar valt inderdaad een en ander voor te zeggen vanuit de situatie van het opnemen van politiek vluchtelingen.
De opname van een politiek vluchteling dient aan volgende voorwaarden te voldoen :
1. De opname van een persoon die om politieke redenen in gevaar zit in zijn land van herkomst.
2. De opname is een tijdelijke maatregel. Wanneer het gevaar in het land van herkomst, vb. omwille van regiemswijziging, afgelopen is, heeft de maatregel geen zin meer.
In de huidige situatie is er het systeem van 'J'y suis, j'y reste'. Zoals het asielbeleid nu gebeurt voor politieke vluchtelingen heb ik de indruk dat het woord 'politiek' vluchteling dient gerelativeerd te worden en dat het in de meeste gevallen om een verkapte economische vlucht gaat.
Meestal worden we in die situatie opgezadeld met een stel ongeschoolden, waar niemand iets aan heeft omdat zij aan onze samenleving geen meerwaarde kunnen bieden, maar eerder een minwaarde.
En om dat te moeten dragen is voor een samenleving een onredelijke eis. Vandaar dat remigratie niet alleen mogelijk moet zijn, maar ook daadwerkelijk moet toegepast worden.

Anoniem zei

Er zijn geen vluchtelingen. Dit woord, net zoals asielzoeker, is uitgehold en dekt de lading allang niet meer. Daarom een migratie en remigratiebeleid. In de andere landen noemen ze dit beleid green cards of working permits.
Ik ben allochtoon en zo denken er veel met mij.
H.

Anoniem zei

HET ZAL OP EUROPEES NIVEAU
AANGEPAKT MOETEN WORDEN EN WEL MET GROTE PRIORITEIT , WANT DIE GASTEN VERHUIZEN GEWOON VAN HET ENE LAND NAAR HET ANDERE ..
Ann E.V.S.

Immensane zei

Volgens de kranten gaat het hier om Roemeense zigeuners. Roemenië is een EU-land geworden. Alle Roemenen mogen sindsdien vrij in de hele EU rondreizen en zich daar 'ergens' vestigen.. op eigen kosten, zoals u en ik dat mogen.
Als een Roemeen (lees: Roemeens zigeuner) hier het statuut van 'politiek vluchteling' wil krijgen, dan moet hij of zij bewijzen (!), dat hij/zij in Roemenië politiek vervolgd, gebroodroofd, gevangengezet, met de dood bedreigd, verjaagd wordt.
Als dit nog altijd waar is, dan zou de EU moeten ingrijpen, tegen het politieke regime in Roemenië. Waarom doet de EU dat niet? Twee redenen; bedenk ze zelf maar..

Alleen als er een redelijke kans bestaat, dat ze hier ooit dat statuut krijgen, worden die 'zigeuner-asielzoekers' voor onze partijpolitiekers belangrijk, want 'kiesvee-stemgerechtigd'. Vandaar de totale politieke desinteresse in België voor deze familie aan het Noordstation in Brussel.
Pittig detail, anderzijds, mij verteld door een vriend, terugkomend van Genève: Noordstation, vorige donderdag, rond 6 uur: (de) Zigeunerkinderen lopen dartel van de ene welgestelde reiziger naar de andere, aan hun mouwtrekkend, ervoorspringend, bedelend om geld. Vader en moeder liggen elk op een bank in diepe slaap.
Verder geen kommentaar bij deze feiten.

Nathalie zei

Beste mensen, jullie doen allemaal net hetzelfde als die reporter...uiteindelijk gaat het erover dat wij, "goede Belgen" ons eigen volk laten (stikken is nu niet het goede woord) vervriezen.
Waar is onze menslievendheid als het om "gewone" mensen gaat? We zijn maar al te vlug om te zeggen dat het wel hun eigen schuld is, en de dakloze of verwaarloosde mens passeren we best in een halve cirkel...Terwijl het een feit is dat hier allochtonen op élke mogelijke manier en om het allerkleinste woordje of gebaar recht in de schijnwerpers geplaatst worden, worden de oorspronkelijke bewoners gewoon de vergeetput in gegooid, te moeilijk ja!!! Want dan worden we geconfronteerd met situaties waar we géén excuses voor vinden.Een spiegelbeeld zélfs...

Of het nu kerst is (dan is t wel erg koud natuurlijk) of midden de zomer, allochtoon of autochtoon, er zijn altijd mensen die het minder goed hebben.