woensdag 23 december 2009

De beste stunt van 2009


De Blooper van Belga
Belga verspreidde vorige maand een satirische kwakkel en zowel VRT-radio als alle krantensites namen het bericht gewillig over. Na controle werd alleen de inhoud ontkend, maar het bericht niet ingetrokken. Wie gelooft die mensen nog? Frank Thevissen bericht over de blooper van Belga.

Op vrijdagnacht 13 februari (!) stuurt Eric Rosseel, een op rust gesteld VUB-docent en blogger, een carnavalesk bericht naar de Belgaredactie. Boordevol kolderieke knipoogjes meldt hij dat die nacht onder zijn leiding een akkoord werd bereikt tussen sp.a Rood, PvdA, KP en CAP om in juni samen aan de verkiezingen deel te nemen met een linkse eenheidslijst. De nieuwe kleinlinkse alliantie krijgt de naam ‘AVE-EVA’ (Allen voor Eén – Eén voor Allen). De lijst en het programma zullen worden samengesteld op 1 april… Het stukje op zijn weblog vermeldt bovendien als bron ‘NTPA – Not True Press Agency’.

Belga verspreidt het bericht ongecontroleerd naar de media. Om 6 uur brengt VRT radio het ‘nieuws’ al. Eric De Bruyn van sp.a Rood schrikt zich een hoedje en gaat meteen op zoek naar de herkomst van het bericht. Een kwartier later krijgt hij telefoon van Belga met de vraag of het reeds verspreide bericht wel klopt. Ook Radio 1 belt hem op om de kwakkel te controleren. Om half acht verstuurt Belga een officieel vervolgbericht om te melden dat sp.a Rood de vorming van een eenheidslijst tussen linkse partijen formeel ontkent. Het oorspronkelijke Belgabericht wordt echter niet ingetrokken. Pas om kwart voor 11 neemt Belga contact op met Eric Rosseel met de vraag waarom hij een vals persbericht verspreidde. Wanneer Rosseel verwijst naar de vele hints in het bericht en erop wijst dat Belga zulke berichten maar beter moet checken, volgt een oorverdovende stilte aan de andere kant van de lijn. De verbinding wordt verbroken.

Schaamrood
Ondertussen hebben zowat alle krantenwebsites het Belgabericht overgenomen (De Morgen, Het Laatste Nieuws, De Standaard, Het Nieuwsblad, De Tijd, De Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg). In plaats van het nadien te verwijderen of ondubbelzinnig recht te zetten, wordt de kwakkel aangevuld met de ontkenning van De Bruyn. Dit maakt alleen de verwarring nog groter. Het wekt zelfs de indruk dat de onderhandelingen mogelijk mislukt zijn en misschien daarom worden ontkend. De Bruyn belt daarop naar De Morgen met het dringende verzoek het dubbelzinnige bericht van hun krantenwebsite te verwijderen. Daar moet men echter met schaamrood op de wangen bekennen dat hun site weliswaar geheel het uitzicht van de krant heeft, maar dat het redactionele beheer ervan bij

Het Laatste Nieuws gebeurt. De redactie heeft bijgevolg geen vat heeft op de berichten die op haar eigen nieuwssite verschijnen.

Twee maten, twee gewichten
Wat hele mediatieke schertsvertoning rond sp.a Rood extra grotesk maakt, is dat zowel de VRT en als de krant De Morgen de voormalige VUB-prof Eric Rosseel geruime tijd systematisch en bewust weren wanneer die met ernstige dossiers bij deze redacties komt aankloppen. Blijkbaar kan alleen een 1 april-bericht als dit nog zijn toegang tot de VRT en De Morgen verzekeren.
De Trotskistische LSP (Linkse Socialistische Partij) vroeg zich ondertussen, niet geheel ten onrechte, gefrustreerd af waarom de media dit soort berichten wel opnemen en pakweg persberichten van LSP volkomen terzijde laten liggen.
Ook PvdA-man Peter Mertens stelde vast dat meer dan negentig procent van de persmededelingen nooit het nieuws haalt, maar een clownesk spookbericht wel.

Ongeloofwaardig
Deze genante journalistieke vaudeville die door het Belgabericht op gang werd gebracht, geeft ernstig te denken over de oorsprong en kwaliteit van informatie diet de mediagebruiker dagelijks voorgeschoteld krijgt.
PR-journalistiek maakt volop furore en naarmate nieuwsmedia meer en meer de richting van de lifestyle- en celebrityjournalistiek inslaan en nieuwsuitzendingen hoe langer hoe minder te onderscheiden zijn van De Rode Loper, geraken de media meer een meer (op)gevuld met ongecontroleerde nepberichten van PR-agentschappen en onderzoeks-bureaus die de redacties bestoken.
Ze slagen er ongegeneerd en ongehinderd in om merken, producten, bedrijven en celebrities te promoten.
Het mantra dat Yves Leterme ooit over zijn politieke concurrenten uitsprak ‘Wie gelooft die mensen nog?!’ begint meer en meer aan de media te kleven.


Frank Thevissen
Achter het Nieuws
http://www.achterhetnieuws.be/
website/log 'frankly speaking':
http://www.frankthevissen.com/

8 opmerkingen:

Eric Rosseel zei

Ja, dat was schitterend... er staan wel een paar tikfouten en zo (zoals aan elkaar geplakte woorden)

Suzanne zei

Ik heb een paar schoonheidsfoutjes weggewerkt. :-)

Suzanne zei

Via facebook:
Raf Verbeke Er zijn twee kanten aan deze tragikcomische one man actie van Eric:

1. het komische mbt de media dat hier genoeg uitgelegd staat.

2. het tragische betreft het politieke debat hieromtrend. Indien de media natuurlijk van alles opnemen zonder echte controle, dan kunne ze natuurlijk niet alles opnemen dat hen wordt toegestuurd.... Lees verder
Indien Eric Rosseel geen te beste referentie is voor de media in politieke zaken, dan kan men zich de vraag stellen waarom dit bericht dan wel een eigen leven is gaan leiden.

Het antwoord is simpel:

Dit bericht verbeelde een politieke realiteit onder de bevolking die ook onder de joernalisten leeft en die zo simpel is als wat: in deze sociaal gepolariseerde tijden en in dit gecompliceerde land met zijn overbezette politieke centrum is er ruimte voor een intelligente, eenvoudige konsekwente linkse politieke partij.

Alle simpathie voor SP.a-ROOD,Pvda e.a. vanwege ondergetekende en vanwege de joernalisten ten spijt, heeft de tragi-komische actie van Eric Rosseel paradoxaal genoeg het gat gevuld dat blijkbaar moet gevuld worden in het politieke landschap.

Dat zegt meer over de reel bestaande linkerzijde dan over Eric Rosseel.Het is daarom merkwaardig dat noch SP.a ROOD noch Pvda de humor van het bericht trachten om te buigen in eigen communicatie voor een brede linkse partij.

Bij CAP hebben we eens goed gelachen:

http://www.anderepolitiek.be/nieuwecap/modules/news/article.php?storyid=1191&keywords=eric+rosseel

Op Indymedia ontstond er enig debat waarbij vertrouwde zuurpruimerij gepaard ging met een aantal reacties die de ernst achter de verbeelding wel wisten te vangen:

http://www.indymedia.be/nl/node/31762#comment-17638

Harold zei

Een prachtige stunt en mooi om te zien hoe de communicatie specialisten reageren op hun blunders.

Je zou er een mooie cabaret/standup comedian voorstelling van kunnen maken.

Frank Thevissen zei

Terecht op deze website aangehaald als de mediastunt van 2009. Hoop voor de bedenker ervan dat gelijkaardige vondsten voor herhaling vatbaar zijn in 2010: er bestaat immers geen betere manier op de werking van de redactievloer te demystifiëren dan met dit soort ontwapenende tragi-komische humor. FT

Suzanne zei

Mailtje van ts ts:
ik had het al gelezen, maar het blijft een goede :)

merry christmass to the both of you

Wederzijdse wensen Umeu :-)

Anoniem zei

Had nog niet over deze stunt gehoord, begrijpelijk want de media zullen het vlugvlug in de doofpot gestopt hebben.
Ik vind het gewoon zonder meer een geslaagde stunt, jammer dat er niet meer aandacht aan besteed werd.
David D.

Anoniem zei

superrrrrrrrrrrrrrrrr;-)))))))).
Marleen