donderdag 4 juni 2009

Welwel...


ROTTERDAM - Van de Marokkaans-Nederlandse jongemannen in Rotterdam is maar liefst 55% in aanraking is gekomen met de politie, op verdenking van een delict.
Voor Antilliaanse en Surinaamse Rotterdammers in dezelfde leeftijdscategorie (18 tot 24 jaar) geldt dat voor 40 procent. Van Turks-Nederlandse mannen is 36 procent wel eens verdacht van een delict, van autochtonen 18,4 procent.
Dat blijkt uit een berekening door hoogleraar criminologie Frank Bovenkerk, die de cijfers in De Volkskrant 'absoluut schrikbarend' noemt. Volgens hem worden misdaadcijfers al jaren verkeerd berekend, waardoor deze lijken mee te vallen.
Omdat Rotterdam sinds enkele jaren de etnische achtergrond van jongeren registreert en deze koppelt aan onder meer politiegegevens, kon voor het eerst worden berekend hoe vaak jongens in aanraking waren geweest met de politie.
Volgens Bovenkerk is er ook veel sprake van recidivisten. "Je zou nog kunnen denken dat het per persoon niet verder is gegaan dan één contact met de politie, maar dat is niet zo: 90 procent van de jongens met een Marokkaanse achtergrond recidiveert, tegenover 60 procent van de allochtonen."
De hoogleraar denkt dat deze schrikbarende cijfers ook gelden in andere steden dan Rotterdam. "Daar horen we dezelfde geluiden. Volgens Bovenkerk wordt de meeste criminaliteit gepleegd door jongens van 12 tot 24 jaar."
Bron: De Telegraaf
Bezoek ook Intra Muros, klik bij de links op 'jailhouse'

Geen opmerkingen: