zondag 28 december 2008

28 december


Het feest van de Onnozele Kinderen of Onschuldige Kinderen wordt op 28 december gevierd. Op die dag viert de Kerk het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem die op last van Koning Herodes werden vermoord (Mt 2:16-18). De katholieke traditie leert dat God de onschuldige jongetjes van Bethlehem had voorbestemd om door hun dood te getuigen van de Messias.
Herodes was bang dat de komst van een nieuwe Joodse koning het einde van zijn macht zou betekenen. Van de Wijzen uit het oosten hoorde hij dat die nieuwe koning in Bethlehem geboren zou worden. Toen de Wijzen in een droom vernamen dat Herodes kwaadaardige bedoelingen had en Jezus wilde doden, leidden ze hem om de tuin. Daarop ontstak Herodes in een hevige toorn en liet zijn mannen in Bethlehem en omstreken al de jongens van twee jaar en jonger vermoorden. Jozef had echter in een droom van een engel opdracht gekregen met Maria en Jezus te vluchten naar Egypte waar zij bleven tot de dood van Herodes.

2 opmerkingen:

eric rosseel zei

het enig geschiedkundig boek waarover over Herodes wordt gesproken (geschreven door de Jood Flavius Josephus, Geschiedenis der Joden, ongeveer 70 n Chr, denk ik) wordt bij de lijst van misdaden van Herodes deze kindermoord JUIST NIET genoemd.

Suzanne zei

Ik zal je niet tegenspreken, ik was er niet bij, ik heb het ook maar gevonden op internet!