maandag 13 oktober 2008

Het Laiterietje




Geschiedenis van het park

De oorsprong van het park is te zoeken in een verwilderde bos- en struikenzone die op de oude wallen van de stad en langs de grachten achter de kazernes van het Hazegras welig tierde. Onder impuls van koning Leopold II die Oostende een volwaardig stadspark wou geven, besliste de regering in 1886 om deze strook (28 ha) gratis af te staan aan de stad om er een openbaar park in te richten. Architect Keilig tekende de basisplannen. De daarop volgende jaren stond de regering meermaals extra stukken grond af aan de stad om het park te kunnen uitbreiden. Het Maria-Hendrikapark was ooit 57,5 ha groot!De eerste werken werden beëindigd in 1892. De “Avenue de la Reine” verbond nu het park met de zeedijk en het Koninklijk Chalet, één van de wensen van Leopold II. Eind juli 1892 werden zowel de Koninginnelaan als het Maria-Hendrikapark officieel in gebruik genomen. De bouwwerken hadden het park omgevormd tot een recreatiedomein waar op de aangelegde paadjes kon gewandeld of gereden worden (met koetsen, wagens en vooral fietsen!). Om de aantrekkelijkheid nog te verhogen werd op het eiland van de vijver een café-restaurant gebouwd, de “Laiterie Royale” (het huidige “Koninginnehof”, of in de volksmond nog steeds “t Laiterietje”). Bij de aanleg van het park werd ook gedacht aan sport en cultuur. Zo bevond zich op het domein een zwemschool, een roeivereniging en een museum.

De bovenste foto is het "koninginnehof", modern, proper, je kunt er lekker tafelen, de onderste foto is het vorige, het echte, het "Laiterietje", geen blokkendoos maar een prachtig charmant bouwwerk. Vroeger liep er een pauw die nu en dan zijn verenpracht toonde, de kippen liepen op tafel tussen de pinten en de koffietjes door, oergezellig... Heden zouden HACCP-ers een hartaanval krijgen, maar de klanten ervoeren een gevoel van geluk.

Nu is het moment om te wandelen in het heraangelegde park, de bomen vertonen hun mooiste kleuren, op de grond liggen de bladeren te bewonderen in wat men zo typisch de herfstkleuren noemt.

Geen opmerkingen: