dinsdag 28 oktober 2008

Engelse kerk


De Engelse kerk ligt in de Langestraat in Oostende. De aanwezigheid in de havenstad van een Engelse, protestantse bevolking vanaf de 16e eeuw ligt aan de oorsprong van het ontstaan van deze kerk. De kerk is niet opgedragen aan een heilige of een symbool en maakt deel uit van de Anglican Communion die vooral in het Britse Gemenebest en in de Verenigde Staten aanhang telt.

Al in de eerste helft van de 16e eeuw, wordt in Oostende gewag gemaakt van protestantse aanwezigheid, vooral van calvinisten en wederdopers. Het Spaanse optreden, gaande van verbanning tot terechtstelling, heeft als gevolg dat het protestantisme in Oostende tot de Pacificatie van Gent in 1576 zaak van een kleine, maar bedrijvige en geëngageerde minderheid blijft. Vanaf dat jaar wordt Oostende een protestants, hoofdzakelijk calvinistisch bastion. De protestantse kerk wordt de enige officiële en het bestuur van de stad en het opperbevel komen vanaf 1587 in Engelse handen. Dit omdat de stad door de opstandige Nederlanden in ruil voor hulp tegen Spanje aan de Engelse kroon in onderpand wordt gegeven. Tijdens het beleg van Oostende (1601-1604) wordt de stad tegen Spaanse en andere troepen verdedigd door vrijwilligers en soldaten onder Engels bevel.l heet ze The English Church.

De kerk wordt gebouwd in 1863 en 1864. Laureys kiest voor de toen populaire neogotische stijl.

Na de capitulatie in mei 1940 en tijdens de Tweede Wereldoorlog worden de kostbaarheden van de kerk voor de Duitse bezetter verborgen in een put, gegraven in de kerk door John Cornillie, huisbewaarder van de kerk

In de nacht van 23 op 24 oktober 1983 stort het plafond van de kerk in.

Het orgel van de Engelse kerk is een van de oudste nog bespeelbare orgels in Oostende.

Als de architectuur van de kerk een eerder sobere indruk nalaat, zijn de verschillende gedenkplaten en nissen dat niet. Wat onmiddellijk opvalt, zijn de nationale vlaggen en de standaarden van het Royal British Legion die aan weerszijden van de muren hangen. Eigen aan de meeste gedenkplaten die in de kerk hangen, is dat ze met de wereldoorlogen te maken hebben en dikwijls de bevrijding van de kuststreek als onderwerp hebben. Dit is een traditie in Britse kerken.

1 opmerking:

Anoniem zei

Interessant artikel, Shosh !

Meer van dat.

Mechelaar