Het leven geeft de gelegenheid parels te verzamelen en steentjes weg te werpen, of steentjes te verzamelen en parels weg te gooien. Inayat Khan
vrijdag 31 oktober 2008
Mijn sigaret
mijn sigaret smaakt me niet meer
dat vergeef ik u nooit mijn liefste
hoeveel mensen hebt u vandaag
alweer niet vermoord
hoeveel tanden in mijn mond
hebt u alweer niet stukgeslagen
geen adieu komt nog over mijn lippen
geen hoop elkaar hierna nogmaals te zien
'Geleend' van 'Broken Flemish' geschreven door Eric Rosseel op 9 oktober 2008.
donderdag 30 oktober 2008
woensdag 29 oktober 2008
Druppeltje Oostends bloed?
Who is who?
Leopold II en Oostende
Leopold II in Oostende in de periode dat hij koning was. De invloed van de Koning in de “Koningin der badsteden”, een stad die zelf in ontwikkeling was en, hoe men het ook draait of keert, er zonder zijn bijna obsessieve aandacht, helemaal anders zou hebben uitgezien. Tal van urbanistische ingrepen en bouwwerken zijn rechtstreeks aan Leopold II toe te schrijven. Zijn stempel is ook nu nog onuitwisbaar op de stad gedrukt. Denken we maar aan de bouw van de Venetiaanse en Koninklijke Gaanderijen, de Koninklijke Stallingen, de aanleg van de Koninginnelaan en de squares, de oprichting van de Wellingtonrenbaan, de aanleg van het Maria-Hendrikapark, de bouw van de Sint-Petrus- en -Pauluskerk, het Postgebouw, de uitbouw van Mariakerke en de uitbreiding en vernieuwing van de haveninstallaties.
Niet alleen zijn grote bouwwoede heeft sporen nagelaten, in het spoor van de Koning kwamen ook tientallen leden van koninklijke, keizerlijke en andere adellijke families naar Oostende, o.a. uit Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Duitsland, tot zelfs Perzië en Siam. Zij gaven Oostende een mondaine uitstraling en bekendheid tot ver over de Belgische grenzen. Ook belangrijke politici, wetenschappers, ingenieurs en architecten vonden de weg naar Oostende. Zo was ontdekkingsreiziger Stanley een graag geziene gast op het koninklijk chalet van de koning. de Koning. Leopold II in Oostende, 1865-1909
Historisch Museum De Plate
dinsdag 28 oktober 2008
Oostende 1601-1604 (bis)
Engelse kerk
"Spaans Huisje"
Spaans huisje
Adres: Christinastraat 67 Dit arbeidershuisje met trapgevel was ooit een wasserij en een snoep- en speelgoedwinkeltje. In de volksmond kreeg het de bijnaam “Spaans Huisje”, maar het dateert van 1741, dus van na de Spaanse tijd. De bescherming als monument in 1981 redde het huisje van de sloophamer. Maar in 1984 werd het bij de bouw van het appartementsgebouw ernaast toch - wegens bouwvalligheid - steen voor steen afgebroken. De stenen werden genummerd en bewaard.De heropbouw volgde in 2000-2001.
maandag 27 oktober 2008
zondag 26 oktober 2008
Sexual Healing
Begin jaren tachtig strandde Marvin Gaye, berooid en aan cocaïne verslaafd, in Londen. De Oostendenaar Freddy Cousaert, een part-time concertpromotor, nam Gaye onder zijn hoede, hield hem van de drugs weg en zette hem opnieuw op het juiste spoor. Anderhalf jaar later zou Gaye vanuit Oostende, met de in België opgenomen elpee 'Midnight love' en vooral met de single 'Sexual Healing' een weergaloze comeback maken.'Freddy's the best thing that ever happened to Marvin', zegt Gayes vriend en advocaat Curtis Shaw in 'Trouble Man', een BBC-documentaire waarin de laatste jaren van Marvin Gaye aan de hand van interviews
zaterdag 25 oktober 2008
Mopje
Richard, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand.
Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat indiscrete vraag stellen?
Is goed zegt de man, als je het maar niet te bont maakt!
Hoe komt het, zegt de vrouw, op je hoofd ben je echt helemaal grijs, maar daar beneden ben je nog mooi op kleur.
Richard schudt z’n hoofd en zegt:
Simpel, ik heb daar beneden nooit zorgen gehad.
Suzie's bezigheidstherapie.
vrijdag 24 oktober 2008
Kunst aan tafel
OOSTENDE - Het culinaire topevenement 'Met Kunst aan Tafel' van Toerisme Oostende is ook buiten de provincie opgevallen. Vanaf 30 oktober gaat in Antwerpen Taste of Art van start, een afgeleide van het Oostendse evenement. 'Met Kunst aan Tafel' werd in 2004 succesvol gelanceerd in Oostende en blijft ook vandaag goed scoren. Een jaar lang kan men in Oostende in twaalf restaurants van een viergangenmenu genieten en een kunstig onderbord mee naar huis nemen. In Antwerpen nemen zeven restaurants en zeven kunstenaars deel aan het evenement. (dji)Info: www.taste-of-art.com of http://www.metkunstaantafel.be/
Golfbreker...
donderdag 23 oktober 2008
Winteruur
woensdag 22 oktober 2008
Vuurtoren
adres: Hendrik Baelskaai 1/Vuurtorenweg
Deze vuurtoren, in de volksmond gekend als “Lange Nelle” is de vierde vuurtoren in de geschiedenis van Oostende en de derde op die plaats. Hij werd gebouwd in 1947 - 1949, is 65 meter hoog en telt 324 treden. De lichtsignalen -driemaal lang, het morseteken “O” (van Oostende)- verschijnen om de 10 seconden. De vuurtoren werkt volledig automatisch. Vroeger trad een noodverlichting op gas automatisch in werking als de elektriciteit uitviel. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de overstroming van 1953. Deze noodverlichting op gas werd -onder meer wegens het ontploffingsgevaar- vervangen door een systeem met automatisch startende reservelamp, gekoppeld aan een elektrische noodgroep op dieselmotor. Bron: Jean-Marie THEUNINCK & Claudia VERMAUT. Oostende, stad in zicht. Beelden en verhalen uit een stad aan zee. Oostende (Stadsbestuur), 2001.
Beschermd monument: 29 oktober 2004
Met zijn 65 meter is de Oostendse vuurtoren Lange Nelle de hoogste van de kust. Waar vandaag het Zeeliedenmonument staat, stond van 1771 tot 1944 de eerste stenen vuurtoren van Oostende. Die was al een tijdje buiten gebruik en vervangen door de lichtbakens op de plaats van de huidige vuurtoren. De eerste daarvan sneuvelde in de Eerste, de tweede in de Tweede Wereldoorlog. Om de drie achtereenvolgende lichtflitsen gaande te houden, moest de wachter van de vuurtoren om de anderhalve maand driehonderd trappen op om de lamp te vervangen. Het lijkt folkloristisch in 2003, jaar waarin tal van walradarketens de schepen zelfs in de dichtste mist feilloos de havens in leiden.
Aanvankelijk moesten de zeevaarders, wilden zij een haven aandoen, langs de kusten varen. Hier en daar brandde dan , op de stranden, een houtvuur die dan, nog wat later vervangen werden door olielampen, hangend aan een mast die op een duintop werd geplaatst. Deze lampen werden, door de zeelui, “vierboeten” genoemd.
Het was in de 14e eeuw dat de toenmalige graaf Lodewijk van Male, ziende dat de scheepvaart groter werd , beloofde de vuurbakens aan de Vlaamse kust te verbeteren ten behoeve van de zeevaarders. De eerste vuurbakens in Oostende werden omstreeks 1367 vermeld in de stadsrekeningen en waren in feite houten bouwwerken die zich op de duinen en op de staketsels bevonden om aldus de weg aan te tonen naar veilige lig- en losplaatsen.
De eerste vuurtoren. (foto hierboven)
Gezien deze signalisatie niet tenvolle voldeed werd, in 1771, besloten een stenen vuurtoren te bouwen aan de westkant van de haven, op de plaats waar momenteel het zeelieden monument staat. Deze eerste vuurtoren kreeg zeer snel de naam “ de Vlaggestok” mee, omdat er steeds een vlag wapperde boven het gebouw. Het signaalvuur werd eerst gestookt met steenkool en werd de eerste maal ontstoken in de nacht van 15 oktober 1772
De tweede vuurtoren
Gezien de eerste vuurtoren geen voldoening schonk en de zeevaart bestendig toenam, mede door de verdere bebouwing van de Zeedijk, werd besloten een nieuwe vuurtoren te bouwen, maar dan op een beter gelegen plaats, namelijk aan de oostzijde van de haven, op de plaats van de huidige toren. De bouw werd aangevangen in 1859 en in 1860 was deze beëindigd.
Deze toren deed dienst tot tijdens de eerste wereldoorlog en werd vernield door Engels geschut op 7 september 1915 Het waren Engelse schepen die van dichtbij de kust verschillende schoten hadden gelost waarvan een de toren had geraakt. Daardoor stortte de vuurtoren in elkaar en bleven alleen de arduinen voet en enkele brokstukken ter plaats.
De derde vuurtoren
Na het beëindigen van de eerste wereldoorlog werd de eerste vuurtoren terug in gebruik genomen en dit bleef duren tot in 1920, waarop een houten constructie werd opgetrokken op de plaats genoemd Halve Maan. Het was een houten toren die in dienst bleef tot 1926 met een elektrische installatie voorzien van een draailicht. In 1926 werd de volledige installatie afgebroken.
In de tweede wereldoorlog kreeg de vuurtorenwachter, van de bezettende overheid, de opdracht de apparaten te vernielen en werd de toren van een camouflage kleurtje voorzien, namelijk geel en groen. Bij hun terugtrekking werd de toren op 3 september 1944 vernield.
De vierde vuurtoren
In juli 1945 werd overgegaan tot het oprichten van een ijzeren constructie, 30 meter hoog, niet ver van de plaats waar de vroegere vuurtoren had gestaan. Reeds in mei 1946 werd het licht erop geplaatst dat voor de eerste maal werd ontstoken op 31 mei. Dat licht bevond zich 31 meter boven de zeespiegel en was zichtbaar tot op een afstand van 11 mijl
In september 1998 werd, in opdracht van het Ministerie van Vlaamse Gemeenschap de aandrijving volledig vernieuwd. Er werd gebruik gemaakt van een totaal nieuwe motorwormwielreductor van Italiaans fabrikaat voorzien van een rotor en een frequentieregelaar. De snelheid van aandrijving was identiek aan de oude situatie en voor fijnregeling werd een nieuwe frequentieregelaar geïnstalleerd. Alvorens het licht ‘s avonds aanschakelt komt de loodzware spiegelunit gedurende enkele minuten op snelheid door middel ban de nieuwe wormwielreductor. Er werd gezorgd dat voordat het licht van 2.000 watt aangaat, het geheel van spiegels de juiste snelheid heeft.
“ Lange Nelle “, want zo wordt de nieuwe toren genoemd, heeft reeds veel diensten bewezen aan de zeevaart en blijft hopelijk nog vele jaren in dienst ten behoeve van onze zeelui.
Geraadpleegde bronnen :Dag- en weekbladen
Schuttevaer - personeelsblad van de zeegroep der kust
dinsdag 21 oktober 2008
De beha van drie miljoen
maandag 20 oktober 2008
Willem van Iependaal
Ik sta voor je deur en ik knokkel
Ons sein op het gammel paneel.
Al scheldt heel de trap je voor mokkel-
De mensen... Ach, weten ze veel!
En onder m'n jasje de rooie-,
De tulpen in mandje met groen...
Als jij nou maar zegt: Wat een mooie!
Je streel er nog zwak naar wil doen,
Als even je blik maar wil nippen
Aan linten, aan bloemen en blad;
Kreukt vreugde je dorrende lippen...
Wat deert het al is ze gejat?!
Ze schelden jou: meid van de keien...
En ik werd een kruimeltjesdief...
Jou zal de kadaverbak rijen
En mij haalt de zespijper, lief.
kadaverbak=lijkwagen van de gemeente
zespijper=dievenwagen
Halloween
Organisatie
Toerisme Oostende, tel. 059/70.11.99
van
24.10.08
tot
02.11.08
waar?
Diverse locaties
Info
Na de succesvolle edities van de voorbije jaren maakt Oostende zich weer op voor een groots griezelfeest en zorgt voor een Halloweenkleedje met animatie voor jong en oud. Kom huiveren in de Griezelstad aan Zee van vrijdag 24 oktober tot zondag 2 november 2008!
zondag 19 oktober 2008
Leuke mensen sturen leuke dingen...
Lord of the dance... dankjewel G. uit M.
Waxmuseum, eentje komt tot leven... van K.
Kent u nog...
In 1987 bracht Veronica maandelijks een aflevering van “de PinUp Club” op het scherm. Maar liefst drie Tv-seizoenen lang produceerde Jef Rademakers dit spraakmakende soft erotische programma vol vrouwelijk schoon op naaldhakken.
Het programma begon steevast met het nummer “We Cheer You Up (join The Pin-up Club)” van de meidengroep Barbarella. Aan het einde van het programma verscheen Wendy van Wanten in beeld die op zwoele toon brieven van kijkers behandelde.
In 1986 nam zij deel als Iris aan de fel begeerde Baccara-beker in de ploeg van Johan Verminnen met het liedje If I could only …. Ze won deze liedjeswedstrijd en ging naar huis met de persprijs, de personalityprijs en tenslotte de hoofd- en ploegprijs. Eveneens stond zij met groot succes in het voorprogramma van Gilbert Bécaud.
Arno
zaterdag 18 oktober 2008
vrijdag 17 oktober 2008
Mercator
Deze barkentijn met een bruto tonnenmaat van 778,86 ton is voorzien van een hulpmotor van 500 P.K., de lengte over alles bedraagt 78,40 meter, de grootste breedte 11,09 meter en de diepgang 4,50 meter.De Mercator werd opgetuigd als barkentijn. Dit is een gemengd schip, de voor– of fokkemast voert razeilen, de grote mast en de bezaanmast zijn langscheeps getuigd. Razeilen zijn bevestigd aan horizontale rondhouten die men ra’s noemt Razeilen staan doorgaans dwarsscheeps maar zij kunnen georiënteerd worden naar de richting van de wind. Schoener-zeilen, worden in langscheepse richting gevoerd. Mercator werd gebouwd voor rekening van de Belgische Staat op de scheepswerf Ramage en Ferguson te Leith in Schotland.De Mercator voerde normaal 15 zeilen met een totale oppervlakte van ongeveer 1.600 m². Door de aard van het tuig zeilde dit schip het best bij dwarswind. Bij gunstige wind kon Mercator 13 knopen lopen.Uit de vooroorlogse periode was de 7de kruistocht zeker de merkwaardigste. Deze droomreis duurde van 3 oktober 1934 tot 21 mei 1935. De bestemming was Paaseiland, waar een Frans-Belgische wetenschappelijke expeditie moest afgehaald worden, maar ook meerdere andere mooie eilanden werden bezocht.In 1936 viel de Mercator de bijzondere eer te beurt het stoffelijk overschot van Pater Damiaan naar België over te brengen. In 1950 werd Mercator na grondige herstelling terug in de vaart gebracht. Een bijzonder hoofdstuk in de geschiedenis van het Belgisch schoolschip is dit der grote zeil- koersen vermits de Mercator daar goede uitslagen wist te behalen. De deelnemende schepen waren van diverse grootte en voerden verschillende tuigages. Dit betekende een grote moeilijkheid voor de inrichters. Om een zo getrouw mogelijk klassement op te maken was het noodzakelijk een handicapformule toe te passen. Het was precies deze handicap die de Mercator, alhoewel in twee van de drie wedstrijden als eerste over de meet, in het zand deed bijten. Na de 41ste kruistocht werd Mercator uit de vaart genomen. Tijdens al de jaren dat de Mercator als opleidingsschip dienst deed heeft het schip onder het bevel van volgende commandanten gestaan: 1932-1955 R. Van de Sande /1955-1961 R. Ghys.
De Mercator verlaat zijn vaste ligplaats in de haven van Oostende. Het schip verhuist voor een onderhoudsbeurt tijdelijk naar een verderop gelegen scheepswerf. De werken die nu(vanaf heden) zullen worden uitgevoerd aan het schip, zullen zo'n half jaar duren.
Op zee...
donderdag 16 oktober 2008
Dierenvriendschap
Een weesaapje heeft in een Chinese zoo een hond als bodyguard gekregen. De directie hoopt zo dat het pestgedrag van zijn grotere soortgenoten zal stoppen. Bewakers moesten zelfs al een aantal keer ingrijpen om zijn leven te redden. "Hopen nu maar dat de hond hem kan beschermen", aldus een woordvoerder van de dierentuin.Voorlopig voert grote beschermengel Sai Hu zijn job perfect uit. "Elke keer dat de aap gepest wordt, draaft hij op en verjaagt hij de daders. Intussen weet ook het diertje zelf al hoe het systeem werkt. Als hij nog maar gevaar ruikt, springt hij op de rug van de hond en houdt hij zich stevig vast. De leider van de apenbende kan in ieder geval niet lachen met de komst van Sai Hu. Alle aanvallen die hij probeerde op te zetten, zijn tot nu toe mislukt." svm
Reclame of porno?
Net toen ik van plan was een mailtje te sturen naar de maker zag ik... dat zelfs de mannen niet meer veilig waren, het verzoende me enigzins, maar nu weet ik nog niet waarvoor er in hemelsnaam reclame gemaakt wordt.
Het enige dat ik kan bedenken zijn... schoenen.