woensdag 18 februari 2009

Pessoa noemt België een 'pseudonatie'


Pessoa noemt België een 'pseudonatie'
Tijdens het onderzoek voor zijn proefschrift over Pessoa heeft de Nederlandse Michaël Stoker teksten van de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935) over België en Nederland ontdekt.
De dichter liet zich niet echt positief uit over de lage landen. Tot nu toe waren er geen referenties aan België of Nederland bekend.
Nu blijkt dat er wel verwijzingen zijn, al zijn die niet bepaald zo positief. Zo noemt Pessoa België een 'pseudonatie' en Nederland een 'inferieur land'.
Daarnaast schrijft de Portugees nog dat "dit type land niets essentieels toevoegt aan de beschaving.
Ze kunnen ophouden te bestaan zonder dat de beschaving daaronder lijdt."
Speciale gaste
De teksten zijn opgenomen in het boek van Michaël Stoker, die op Pessoa promoveert aan de Universiteit van Utrecht.
Op 1 maart presenteert hij zijn boek. Later, tijdens de opening van het Pessoa-festival in het Nederlandse Utrecht, zal ook de Portugese ambassadeur op de hoogte gebracht worden. Vanaf 1 maart organiseert de Stichting Het Poëziecircus tijdens de hele maand een festival rond de Portugese dichter.
Tal van theaterstukken, poëzievoorstellingen, films en andere evenementen staan op het programma.
Speciale gaste is Manuela Nogueira, de nicht van de schrijver. Het is in haar geboortehuis in Lissabon dat het huidige Casa Fernando Pessoa gevestigd is.
Bron: Knack 18/02/2009

2 opmerkingen:

Anoniem zei

België of de verenigde Nederlanden. Het zal me worst wezen hoe het stuk territorium heet waar ik verblijf.

Wat me wel zorgen baart is de welvaart en het daarmee samenhangende welzijn die ergens voorhanden zijn. Laat die welvaart sinds haar ontstaan nu net in België tot één van de beste ter wereld behoren.
Door de bevolkingsgroepen van ons land in twee te drijven worden mensen tot concurrenten van elkaar gemaakt. De sociale afbraak die daarmee gepaard gaat (en wat alle vakbonden bevestigen) is iets dat me heel erg bezig houdt.

In plaats van "België barst" heb ik het dan ook veel liever over "België Best".

Suzanne zei

Kan daar mee akkoord gaan. :-)