zondag 1 februari 2009

Lichtmis 2 februari


Mmm... !!! Wie denkt aan Maria Lichtmis, denkt aan pannenkoeken die traditioneel op die dag gegeten worden. Vandaar trouwens de spreuk:" Al is het vrouwtje nog zo arm, bij lichtmis zet zij haar pannetje warm ."
Maria Lichtmis, of kortweg Lichtmis, is een christelijk feest dat jaarlijks op 2 februari gevierd wordt. De feestelijkheden die plaatsvinden, gaan terug op een eeuwenoude traditie. De Mariafeesten zijn in de 7de eeuw van het Oost-Romeinse Rijk overgenomen in het Westen. Marie Lichtmis was zo het eerste Mariafeest waarvoor processies werden georganiseerd met brandende kaarsen.
Lichtmis is gebaseerd op een Joods gebruik waarbij vrouwen, volgens de voorschriften van Moses, om zich te zuiveren 40 dagen na de geboorte van een kind, in de tempel een lam of twee duiven offerden. Om de dag te gedenken dat Maria dit ook deed, werd dit feest door paus Celasius in het leven geroepen.
Vandaag staat Maria Lichtmis niet meer bekend om die eeuwenoude tradities maar staat de dag bekend als ’pannenkoekendag’! Er zijn nog talrijke gebruiken en legendes die die feest omringen.
Zo wordt Lichtmis ook beschouwd als een geluksbrenger. Het omhoog gooien van de pannenkoek met de rechterhand terwijl men iets van goud in de linkerhand heeft, brengt geluk! De pannenkoeken, met hun ronde vorm en goudachtige kleur, symboliseren tevens de zon en herinneren zo aan het feit dat de lente voor de deur staat. Voor de boeren heeft dit de symbolische betekenis dat het tijd is om opnieuw aan het werk te gaan.
Ingredienten
Voor 2 Personen:- 1 ei- 100 gram zelfrijzend bakmeel- 20 cl melk- boter om te bakken
Bereidingswijze
Doe het ei, het bakmeel en de melk in een kom en mix tot een glad deeg. Smelt de boter in een koekenpan en laat goed heet worden. Bak de pannekoekjes in de pan aan beide kanten mooi aan. Lekker met wat siroop of verschillende soorten suiker.
Variaties: Schep een bolletje ijs en wat verse aardbeien op de pannekoek.
Serveer met een bolletje ijs en warme chocoladesaus.
Flambeer het pannekoekje met wat mandarin napoleon of een andere sterke drank.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hmmmmm lekker!Was ik nu maar in Oostende.......
Groetjes Odette
Laat het U smaken Suzanne.

Suzanne zei

Dank je wel, en wie weet uitgesteld is niet verloren! :-)

Anoniem zei

Suzanne,tuurlijk is 2 februari pannenkoekendag, mijnen echtgenoot verjaart dan telkens. Dus geen taart, maar atijd pannekoeken jamjam
Groetjes Bea