zondag 22 februari 2009

40 000 houtduiven



Natuurpunt heeft het in een persbericht over een "georganiseerde vogelslachting tijdens de trekperiode". Volgens de natuurvereniging is de jachtdruk op de houtduif in Vlaanderen "extreem hoog" en roepen de jagersverenigingen hun leden bovendien op dit weekend "zoveel mogelijk houtduiven te doden".
"De Vlaamse jagers houden dit weekend een nationale slachtpartij op de houtduif en hopen zaterdag en zondag zowat 40.000 houtduiven te kunnen doden", aldus Natuurpunt. "Vorig jaar werd enkel in West-Vlaanderen zo'n duivenweekend gehouden, waarbij 8.299 houtduiven zijn afgeslacht. Nu wordt de aktie in heel Vlaanderen gepromoot. De trekperiode van de houtduif in België zou van ongeveer 1 februari tot ongeveer 20 april duren. Natuurpunt verwijst naar de Europese Vogelrichtlijn die de jacht verbiedt op trekvogels tijdens de lentetrek. "Oproepen tot een slachting onder de trekvogels is dus een flagrante overtreding van de Europese richtlijn", luidt het.
Houtduiven eten vooral zaden zoals tarwekorrels. Daarnaast voeden deze dieren zich ook met groene bladeren, koolplanten, spruitjes en witloof. Omdat ze voedsel zoeken in groep, ontstaat al snel aanzienlijke schade bij landbouwers. In Vlaanderen kan die schade soms oplopen tot duizend euro per hectare.
Akkoord, er is dus schade aan gewassen als de vogels voorbij trekken.
Zijn er geen betere manieren om het aantal vogels te verminderen dan ze te lokken en af te laten schieten door mannen die hun tè kleine piemel compenseren door met een geweer rond te sluipen?

1 opmerking:

Anoniem zei

Volledig akkoord, en ook al is deze reactie nogal laat, het probleem blijft bestaan, ijzeren pinnen op de daken enz....je zou verdorie wensen dat bij zulke mensen eens de vogels uit Hitchcock's thriller zouden neerstrijken !!!
Menslief, wéét dat je NIET de éérste was, niet de beste en waarschijnlijk niet de laatste ook...