vrijdag 12 februari 2010

Bij Ensor op bezoek

James Ensor (1860-1949), famous Belgian painter
Bust by Edmond De Valériola (1877-1956) (1930) Oostende, Belgium

"De wereld van Ensor tot leven brengen"
In Mu.ZEE in Oostende is de expositie "Bij Ensor op bezoek" geopend. De tentoonstelling is een van de belangrijkste evenementen in het kader van het cultuurjaar 2010 in de badstad.
"We proberen de hele fantasiewereld van James Ensor tot leven te brengen. Zijn schilderijen hangen door elkaar aan de wanden en ook zijn meubels, maskers en piano worden getoond", aldus curator Phillip Van den Bossche.
De expo in Mu.ZEE is opgebouwd in een uitvergroot Ensorhuis. Tientallen werken en studies die er worden getoond, waren 50 jaar nergens te zien.
De tentoonstelling confronteert ook werken van tijdgenoten van James Ensor. Er worden onder meer schilderijen van onder anderen Léon Spilliaert, Constant Permeke, Paul Klee en Wassily Kandinsky getoond op de tentoonstelling.
James Ensor (1860-1949) is een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van de vorige eeuw. Als vernieuwer van de moderne kunst is hij moeilijk onder te brengen in een bepaalde kunstrichting. Kenmerkend voor zijn doeken zijn het steeds terugkeren van maskers en de vele verwijzingen naar de zee.
De tentoonstelling "Bij Ensor op bezoek" loopt nog tot en met 29 augustus 2010.

Geen opmerkingen: