zaterdag 21 mei 2011

Gematigde imam: ‘Cartoonisten voortaan verdoofd slachten’

Moustafa Abdelghani, imam van de Amsterdamse Fatih-moskee, pleit voor een humanere slacht van cartoonisten, afvalligen en andere ongelovigen. De gematigde Abdelghani wil hierover een discussie op gang brengen binnen de islamitische gemeenschap in Nederland.
Het debat over de rituele slacht is voor veel moslims een gevoelig onderwerp. Orthodoxe imams beschouwen een verbod op het onverdoofd slachten van islamkritische cartoonisten als een inperking van de godsdienstvrijheid. Abdelghani is het daarmee niet eens: “Natuurlijk is het van belang dat de vijanden van de islam worden afgeslacht, of het nu cartoonisten, columnisten, afvalligen of andere ongelovigen zijn. Maar we moeten als moslimgemeenschap ook realistisch blijven. Met de manier waarop je een cartoonist om het leven brengt, kun je mensen onnodig tegen het hoofd stoten. Kiezen voor verdoofd slachten, kan het begrip en draagvlak binnen de Nederlandse samenleving vergroten.”
De conservatieve islamgeleerde Khalid Akram is het oneens met Abdelghani: “Eigenlijk zien we hier een klassieke botsing van de grondrechten. Enerzijds moet je rekening houden met zaken als jodenwelzijn en de pijnbeleving van cartoonisten, anderzijds moeten we daar niet in doorslaan. De zorgvuldige omgang met ongelovige varkens mag niet ten koste gaan van de vrijheid van godsdienst. Bij een verdoving verliest dit eeuwenoude ritueel zijn religieuze waarde en wordt de godsdienstvrijheid van moslims de facto ingeperkt.”
De Partij voor de Dieren wilde als enige politieke partij reageren op de uitspraken van Abdelghani. Fractievoorzitter Marianne Thieme: “Voor ons is het vooral belangrijk dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen het welzijn van gelovige en ongelovige varkens. Daarnaast zijn wij van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.”
Bron: 't scheldt. (Satirisch)

Geen opmerkingen: