Oostende voor Anker vindt dit jaar plaats van 26 tot en met 29mei en staat in het teken van de draak, een eenheidsklasse zeilboot met een lange geschiedenis. De schepen, zo'n 160 in totaal, zullen aangemeerd liggen in het Mercatordok (niet-varende schepen), Montgomerydok (rondvaartschepen), en de Cruisekaai. Vier schepen behoren tot de B-klasse en acht tot A-klasse, waaronder de Atlantis, de Minerva, de Mercedes, de Morgenster, en de Eye of the Wind.

Blikvanger van de twaalfde editie van het maritiem evenement is de Bounty. De driemaster is een replica gebouwd in 1960 voor de filmstudio's van MGM. Het schip werd ingezet voor de film Mutiny on the Bounty met Marlon Brando, en werd later ook ingezet voor Treasure Island met Charlton Heston en diverse andere kapersfilms zoals Pirates of the Caribbean.

Het schip doet dit jaar een Europese tour, waarbij Oostende een van de zeventien havens is waar het schip zal aanmeren.
Oostende voor Anker onderhandelde meer dan drie jaar om het schip naar Oostende te krijgen, en gisteren was het zover. Door de gunstige wind voer de Bounty al even na 16uur, in plaats het voorzien tijdstip om 17uur, de Oostendse haven binnen en meerde vervolgens aan langs de Cruisekaai in afwachting van haar definitieve stek tijdens het evenement aan het Stationsplein.

De driemaster van 54,5meter lang en 9meter breed moest via het Montgomerydok en de sluizen naar het Mercatordok varen. Heel wat kijklustigen aan de Visserskaai waren ruim een uur lang getuige van vakmanschap en precisiewerk.