woensdag 23 september 2009

Sans papiers...


BRUSSEL - De hulporganisaties die bijstand geven aan asielzoekers op hotel stoppen met hun vrijwilligerswerk. Dat bericht de VRT-nieuwsredactie woensdag.
De hulporganisaties nemen het niet dat de opvang in hotels maar blijft aanslepen. Dergelijke opvang is in principe een noodmaatregel.
Bij de dienst dispatching van het Federaal Agentschap voor de opvang van Asielzoekers (Fedasil) krijgen ze de jongste weken te maken met nieuwkomers die op een erg agressieve manier hun eisen stellen.
In het wereldje doet blijkbaar het blijkbaar het gerucht de ronde dat je naar België moet gaan, want daar word je op hotelkamers opgevangen.
Het aantal nieuwkomers stijgt al een heel jaar. In augustus waren er 1.368 asielaanvragen, in totaal gaat het om 1.865 personen. Een jaar geleden ging het in augustus om 1.098 personen. Tussen 1 en 17 september dienden zich 1.251 nieuwe mensen aan bij Fedasil, in dezelfde periode vorig jaar waren het er 521, of een stijging met 140 procent.
'De Formule 1-hotels hebben al laten weten dat de asielzoekers weg moeten', zegt Mieke Candaele van Fedasil. '
Ze kregen klachten van klanten dat ze niet opgezet waren met de grote groepen asielzoekers die daar logeren. Het gaat om 400 mensen waar we nu snel een oplossing voor moeten vinden.
Ook in andere hotels zijn we steeds minder welkom omdat ze andere reservaties hebben.'
Ook minister van Integratie Philippe Courard (PS) wil af van de hotels. 'We willen duurzame oplossingen op lange termijn', zegt hij.
(BELGA)

Afbeelding kan vergroot worden door erop te klikken.

Geen opmerkingen: