dinsdag 12 mei 2009

Dimitri Verhulst wint Libris Literatuurprijs

Dimitri Verhulst heeft de Libris Literatuurprijs 2009 gewonnen met zijn boek 'Godverdomse dagen op een godverdomse bol'.
Dat heeft de voorzitter van de jury, oud-burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam, vandaag in Amsterdam bekendgemaakt.
De prijs, een bedrag van 52.500 euro, werd tijdens een galadiner uitgereikt.
De jury was onder de indruk van "de weergaloze taal in deze zwartgallige geschiedenis van de mens van oertijd tot heden, gegoten in opzettelijk scabreuze en agressieve formuleringen", aldus het rapport.
Het is na Hugo Claus de eerste keer dat een Vlaming bekroond wordt met deze prestigieuze literatuurprijs.
Verhulst haalde twee jaar geleden al de longlist van de Libris Literatuurprijs met zijn boeken 'De helaasheid der dingen' en 'Mevrouw Verona daalt de heuvel af'.
Andere genomineerden dit jaar waren Anna Enquist ('Contrapunt'), Rob van Essen ('Visser'), Arnon Grunberg ('Onze oom'), Charlotte Mutsaers ('Koetsier Herfst') en Robert Vuijsje ('Alleen maar nette mensen').
Vuijsje won voor zijn boek recent De Gouden Uil, een Belgische prijs.
De genomineerden ontvingen 2.500 euro.
De Libris Literatuurprijs wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire fictieboek van het jaar ervoor.
bron: hln

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi meegenomen voor Verhulst, maar het boek is niet bepaald literatuur in de ogen van het lezend publiek.
Persoonlijk heb ik het na een paar blz. te hebben doorworsteld in de vuilbak gekieperd.
Om het in zijn taal te zeggen: het trekt op geen kloten.
J.K.

Eric Rosseel zei

inderdaad, J.K.! Erger nog! ik kan me voorstellen dat in de jaren 1960 het gebruik van taboe-woorden zoals "godverdomme" verfrissend kon zijn, maar die gasten toen hadden doorgaans ook nog andere woorden in hun repertoire. "Decadente" schrijvers hadden meestal toch ook iets te zeggen. Maar deze Verhulst heeft blijkbaar alleen een uitgever met een lange arm en winst op korte termijn. Zoals ook al het geval bleek bij de Gouden Uil-prijs. Als de jury vol zetbazen van de uitgevers zit, tja.
Verdomme toch hé ...