woensdag 31 maart 2010

1 april...


Sommige bronnen zeggen dat de bijzondere betekenis van 1 april ontstaan is bij de Franse wijziging naar de Gregoriaanse kalender, zoals opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582. Voor die tijd werd nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden kregen uitnodigingen voor niet gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort.

Dat dit bovenstaande verhaal klopt is onwaarschijnlijk, de 1 aprilgrap wordt voor het eerst vermeld in een Franse bron in 1508, dus voor die tijd. De eerste vermelding in een Nederlandse bron dateert uit 1539 te Gent, een gedicht van de rederijker Eduard de Dene. Het is een parodie op ‘1 april’ waarin een knecht het plan van zijn heer om hem te verzenden doorziet. De geschiedenis gaat dus tenminste terug tot het begin van de zestiende eeuw. De wijde verspreiding van het verschijnsel wijst echter op een hogere ouderdom.

Er zijn verklaringen gezocht in het wisselvallige aprilweer en parallellen gezien in de Germaanse mythologie (Loki) of in de bijbelse geschiedenis. In verschillende landen zijn ook wel nationale gebeurtenissen aangevoerd als begin van de traditie. Deze verklaringen, die waarschijnlijk ooit zelf als aprilgrap zijn verzonnen, leiden soms tot op de dag van vandaag een hardnekkig leven. Zo denkt men in Nederland nog vaak dat de grappenmakerij begonnen is met de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572, zoals blijkt uit een bekend gezegde: Op 1 april verloor Alva zijn bril. Het feit dat ook buiten Nederland 1 aprilgrappen worden gemaakt, wordt daarbij over het hoofd gezien.

Schitterend voorbeeld van een geslaagde aprilgrap:
1969 - Het Nederlandse Journaal meldde dat op 1 april een grote landelijke actie zou worden gehouden om zogenaamde 'zwartkijkers' op te sporen, mensen die hun kijk- en luistergeld niet hadden betaald. Controleurs zouden met een scanner door de straten rijden om overtreders te betrappen. "Of daar niets tegen te doen zou zijn", vroeg een journalist. "Nee", was het antwoord van een controleur, want hij kon zich niet voorstellen dat men zijn televisietoestel in aluminiumfolie zou wikkelen, want dan zou de voorbijrijdende controledienst met hun scanner niets kunnen uitrichten. De volgende dag was al het aluminiumfolie in de winkels binnen enkele uren uitverkocht.
.
Met een klikje op de afbeelding vergroot je ze :-)

Noorderlicht boven de tipi's

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Spectaculaire foto's.
De tipi's zijn zo sierlijk in de duisternis, (foto 1) maar kijk eens naar de thermometer! (foto 3)
Noorderlicht, Yellow Knife, Canada
De 'vuurregenboog' de zeldzaamste van alle natuurlijk optredende atmosferische fenomenen (foto 2) werd deze week genomen op de grens Idaho/Washington, dit fenomeen duurde ongeveer een uur.
De 'vuurregenboog' heeft Cirrus-wolken nodig op een hoogte van 6100 meter met de juiste hoeveelheid zonbeschenen ijskristallen onder een hoek van 58°

dinsdag 30 maart 2010

Asielzoekers met machetes vallen café in Florennes binnen


Zowat vijftig asielzoekers van het Fedasil-opvangcentrum in Florennes hebben gisteravond een café in de Naamse gemeente aangevallen en beschadigd. Ze waren gewapend met machetes, knuppels en messen. Een voertuig en de ramen van meerdere aanpalende woningen moesten het eveneens ontgelden.
Een klant van café 'Chez Ronald', aan de Place de la Chapelle in Florennes, werd maandag omstreeks 19 uur aangevallen door drie bewoners van het asielcentrum die nadien op de vlucht sloegen.
Omstreeks 22.30 uur begaven zich zowat vijftig bewoners naar de drankgelegenheid, voorzien van knuppels, machetes en messen.
Drie personen raakten gewond toen projectielen tegen de ramen en luiken werden gegooid. De aanwezige klanten kondenzich achteraan de zaak in veiligheid brengen. De wagen van een buur werd vernield en meerdere ramen van aanpalende huizen sneuvelden.
Een twintigtal agenten van de politiezone Flowal snelde ter plaatse, maar de daders waren bij aankomst al gevlucht. Het parket van Dinant onderzoekt het incident. De identificatie van de daders kondigt zich moeilijk aan, zo luidt het. (belga/eb)

zaterdag 27 maart 2010

Zomeruur

Klik op de afbeelding om te vergroten.
In de nacht van zaterdag op zondag op 27 maart 2010 wordt opnieuw omgeschakeld naar het zomeruur.
De klok wordt dan 1 uur vooruit gezet: 2 uur 's nachts wordt 3 uur.

vrijdag 26 maart 2010

DAAR HANGT HIJ (BHABHA!)


DAAR HANGT HIJ (BHABHA!)

1.

In geen arena dansen de stieren zo sterfelijk,
van de kleur der bloemen is mij niets gezegd,
de muziek heb ik niet gehoord het meisje
niet gezien de vrouw niet gekust, tikt
de klok wel of niet. Eeuwig is verdriet.

2.

Gekomen aan de grens waarachter geen land,
luisterend naar het geluid van geen instrument,
aanhoor de taal van een mens die niets zegt,
bezie hoe het beest vraag niet waarom,
bekijk de klok. Reeds is al voorbij.


Fernand.
.
( http://inballingschap.web-log.nl/j_a_fernand/)

woensdag 24 maart 2010

23 maart...

Bedankt voor de verjaardagswensen, S.
.

Gedichtje voor mij...

Zonder Titel
[voor S.P.]

Ik ben er altijd welkom.
We voeren er gesprekken
En soms ook niet.
We roken flink wat sigaretten
En onversneden menselijkheid.
We noemen er dingen
Bij hun naam.
Behalve uiteraard
De dingen die nog naamloos zijn.
Ik drink er een porto
Soms twee, soms zelfs drie.
En ga er zo nodig naar het toilet.
Dat soort zaken.

Daarna ga ik terug naar huis.


Arne aka Eric R. 24 maart 2010

vrijdag 19 maart 2010

Compliment...

Compliment: om bescheiden te blijven staat het bij reacties. :-)

"...Want dieren zijn beter dan mensen..."


Toen een biggetje er maar niet in slaagde op zijn poten te blijven staan, besliste een boer uit Swaziland in Afrika het beestje naar het slachthuis te brengen. Tot hij merkte hoe het moedervarken haar big aanmoedigde om het na elke valpartij opnieuw te proberen. Ze duwde keer op keer met haar snuit haar kleintje weer recht. En zie: het varkentje begon te lopen.
:-) Gimycko via de media naar onze blog.

woensdag 17 maart 2010

zondag 14 maart 2010

Kat zoogt eekhoorn


ENVIGADO - Tita de kat adopteerde een gewonde eekhoorn die haar baasje mee naar huis had gebracht.
In Colombia vond Ruben Gaviria, de eigenaar van Tita, tijdens een wandeling in het park een gewonde eekhoorn. Hij had medelijden met het beestje en nam het mee naar huis.
Tot zijn grote verbazing werd de eekhoorn aanvaard door zijn kat Tita en haar kitten. Nu vormen ze samen een gezinnetje.

.

In memoriam JEAN FERRAT…

.

Jean Ferrat, artiestennaam van Jean Tenenbaum (Vaucresson, 26 december 1930 - Aubenas, 13 maart 2010) was een Franse zanger en tekstschrijver. De carrière van Jean Ferrat begon in het Parijs van de jaren vijftig en in de jaren zestig en zeventig groeide hij uit tot een van Frankrijks populairste zangers. Wegens zijn vaak maatschappijkritische teksten was Ferrat echter ook omstreden.
Tot zijn bekendste liedjes behoort het door hemzelf geschreven La Montagne (De berg) waarvoor hij zich liet inspireren door het landschap rond Antraigues-sur-Volane in de Ardèche, waar hij destijds woonde. Friso Wiegersma schreef op dezelfde melodie het Nederlandse lied Het dorp, waarmee zijn levenspartner Wim Sonneveld vervolgens een groot succes behaalde.
Ferrat was een bewonderaar van de communistische dichter Louis Aragon en heeft tientallen van diens gedichten bewerkt tot liedjes.

vrijdag 12 maart 2010

Wie kan Nico helpen?


Nico schreef:
Ik vond op het internet een vermelding van uw emailadres bij een artikel over "La chèvre folle" in Oostende.
Nu ben ik in het bezit van een oude wagen met op de deuren een vermelding van deze zaak.
Mogelijks werd dit voertuig door iemand gebruikt als publiciteitswagen.
Kunt u zich hierover iets herinneren, het betreft een klein geel vooroorlogs cabriotje.
Onder het geel merk ik ook de kleuren groen en rood...
Ik weet niet hoe lang de zaak op zich bestaan heeft, maar gezien de leeftijd van de wagen (eind 1933-begin 1934) was die toen (in de jaren 60) al een ouderling, dus ook zonderling, en moet zeker opgevallen zijn.
Foto: de deur met de tekst er op.
Hartelijk dank voor de info. Nico.

Reageer via reacties aub en ik zorg ervoor dat ze bij Nico terecht komen.
Meerdere uitleg bijgevoegd, zie reacties.

Het Nieuwsblad - Oostende voor Anker in het teken van kapers

Klik op onderstaande om de link te openen.

Zeldzaam maar prachtig: de zwarte koningspinguïn


Een volledig zwarte koningspinguïn, het bestaat maar het is ongelofelijk zeldzaam. Hij werd gespot in Fortuna Bay, op het eiland South Georgia.
Hij valt ongelofelijk op, maar daar kan hij zelf niets aan doen. De zwarte of 'melanistische' pinguïn heeft het omgekeerde voor van een albino: in plaats van een totale afwezigheid aan pigmenten, heeft hij er te veel.
De Canadese ornitoloog Allan Baker noemt de kans 'een op een ziljoen', enorm gigantische megaklein dus. "Het is verbazingwekkend. Zelf had ik het nog nooit gezien. Aan de basis ligt wellicht een of andere mutatie, waardoor er geen controle meer is over zijn pigmentatiepatroon'.
Normale koningspinguïns hebben zwarte vleugels en een zwarte rug, en een witte buik. (edp)

Etienne Vermeersch

"De volksvertegenwoordigers moeten dringend het kader schetsen waarbinnen een hoofddoekenverbod toelaatbaar is." Dat schrijft de Gentse moraalfilosoof Etienne Vermeersch in een studie die hij maakte naar aanleiding van de discussie, die vorig jaar woedde. De studie is te lezen op de website van De Morgen.
Vermeersch bepleit vooral een algemeen verbod in openbare scholen en meent dat de overheid "onduldbare vaandelvlucht" pleegt door, in plaats van een algemene
maatregel in te voeren de kastanjes telkens weer door de afzonderlijke schooldirecties uit het vuur laat halen "met het risico dat ze het slachtoffer worden van haatcampagnes, of door de rechter worden teruggefloten".
Vermeersch ontwikkelt zijn gedachtengang over 'de islam en de hoofddoek in België' in een omstandig document van 29 bladzijden, dat hij gisteren naar de politici en redacties verstuurde. In de voorbije discussie miste hij naar eigen zeggen vooral "nauwkeurigheid en helderheid", en degenen die het probleem afdoen als een anti-islamreactie, "zetten, allicht onnadenkend, de zaken op hun kop".


Etienne Vermeersch (Sint-Michiels (Brugge), 2 mei 1934) is een Vlaams filosoof, ethicus, scepticus en opiniemaker. Hij is emeritus-hoogleraar aan de Gentse Universiteit.

donderdag 11 maart 2010

Muzieksite...



Open de link en je zult verstomd zijn hoeveel prachtige liedjes je kunt beluisteren,
dit is een prachtige site.
Met dank aan Odette.
.
Zit je favoriete song er niet bij?
Klik dan op Gimycko's muziekkeuze onder favoriete links.

zondag 7 maart 2010

Reizigerstip...


Wat doe je in een vliegtuig als je buur een vervelend individu blijkt te zijn:
1. Neem uw laptop
2. Open kalm uw laptop
3. Start uw laptop en zet het geluid aan
4. Verzeker er u van dat uw buur alles goed volgt
5. Sluit de ogen, denk diep na en kijk dan naar de hemel
6. Adem diep en open dan onderstaande website
http://www.myit-media.de/the_end.html
7. Kijk naar de uitdrukking op het gezicht van uw buur.

vrijdag 5 maart 2010

Ze zijn zo tolerant...


Op de Gazastrook heeft Hamas een verbod op mannelijke dameskappers afgekondigd. De Islamitische traditie schrijft immers voor dat vrouwen hun haar alleen mogen laten zien aan hun echtgenoot en familieleden.
De nieuwe regel betekent dat zo'n acht dameskappers in Gaza-stad veel werk kwijt zijn. Zoals de 44-jarige Barakat al-Ghoul, die al 26 jaar in het vak zit. "Straks verbieden ze mannelijke artsen nog om vrouwen te behandelen en mogen alleen vrouwen andere vrouwen behandelen", zegt hij in de Israëlische krant Yedioth Ahronoth. Al-Ghoul ziet het somber in: "Morgen verbieden ze alles."
Wat er gaat gebeuren met dameskappers die het verbod overtreden, is nog niet bekend. Hamas dreigt met juridische maatregelen, maar of die bestaan uit een boete, een gevangenisstraf of erger, is niet duidelijk. (odbs)

"I've never understood why women love cats.
Cats are independent, they don't listen, they don't come in when you call,
they like to stay out all night, and when they're home they like to be left alone and sleep.
In other words, every quality that women hate in a man, they love in a cat."
Jay Leno

maandag 1 maart 2010

Nathalie's krokusjes


Nathalie’s krokusjes

Je hebt mail meldde de pc, kijk maar
een vleugje hoop, echt waar
Krokusjes steken hun kopjes boven
we kunnen weer in de lente geloven

Nathalie had bolletjes geplant
ze wist het, want
een beetje labeur
is goed voor het humeur

Na een winter bitter koud
warm omdat ze van me houdt
Niet dat ik het me verbeeld
eerste krokusjes met me gedeeld

Rijk voel ik me, blij
met dat meisje van mij
Leert me dat mooie dagen
Gewoon wat liefde vragen.

Suzaninka