vrijdag 12 maart 2010

Etienne Vermeersch

"De volksvertegenwoordigers moeten dringend het kader schetsen waarbinnen een hoofddoekenverbod toelaatbaar is." Dat schrijft de Gentse moraalfilosoof Etienne Vermeersch in een studie die hij maakte naar aanleiding van de discussie, die vorig jaar woedde. De studie is te lezen op de website van De Morgen.
Vermeersch bepleit vooral een algemeen verbod in openbare scholen en meent dat de overheid "onduldbare vaandelvlucht" pleegt door, in plaats van een algemene
maatregel in te voeren de kastanjes telkens weer door de afzonderlijke schooldirecties uit het vuur laat halen "met het risico dat ze het slachtoffer worden van haatcampagnes, of door de rechter worden teruggefloten".
Vermeersch ontwikkelt zijn gedachtengang over 'de islam en de hoofddoek in België' in een omstandig document van 29 bladzijden, dat hij gisteren naar de politici en redacties verstuurde. In de voorbije discussie miste hij naar eigen zeggen vooral "nauwkeurigheid en helderheid", en degenen die het probleem afdoen als een anti-islamreactie, "zetten, allicht onnadenkend, de zaken op hun kop".


Etienne Vermeersch (Sint-Michiels (Brugge), 2 mei 1934) is een Vlaams filosoof, ethicus, scepticus en opiniemaker. Hij is emeritus-hoogleraar aan de Gentse Universiteit.

1 opmerking:

Gim zei

Op Terzake was het weer heel duidelijk :

De 21e eeuw versus de 14e eeuw.

En na 10 minuten werd noodgedwongen afgebroken voor het volgende item, maar de Clash of Era's moest nog maar beginnen !
_