Het leven geeft de gelegenheid parels te verzamelen en steentjes weg te werpen, of steentjes te verzamelen en parels weg te gooien. Inayat Khan
zaterdag 22 augustus 2009
Veilig België
België krijgt Iraakse folteraar niet uitgewezenDienst Vreemdelingenzaken probeerde man al drie keer te repatriëren.
Een 31-jarige Irakees die toegaf dat hij onder het regime van Saddam Hoessein mensen halfdood folterde, is in ons land ondergedoken.
De Belgische politie probeerde de man, die asiel hoopte te krijgen, al meermaals het land uit te zetten.
Maar omdat hij door andere landen telkens weer naar België wordt teruggestuurd, is hij dan maar op vrije voeten gesteld.
Het bizarre verhaal begint midden juni wanneer de 31-jarige Mousa A. in ons land asiel aanvraagt, nadat hij met Turkish Airlines vanuit Istanbul in Brussel arriveert. Tot verbazing van de ambtenaren bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen geeft de man als reden voor zijn asielaanvraag op dat hij in Irak groot gevaar loopt. Hij heeft er onder het Saddamregime immers mensen ei zo na dood gemarteld. En dat zijn ze ginds niet licht vergeten.
Op basis van die bekentenis beslist het Commissariaat-generaal de man geen asiel te verlenen. Het is immers niet onmogelijk dat de man in zijn thuisland misdrijven pleegde waarvoor hij zelfs in België nog kan worden vervolgd.
Beslist wordt dat de man het land uit moet. Echter, niet naar Irak, zo besluit het Commissariaat-generaal, omdat zijn leven daarmee ernstig in gevaar wordt gebracht. Waarop wordt beslist dat de man terug moet naar Turkije, van waar hij zonder geldige papieren naar België reisde.
'Dat is ondertussen drie keer gebeurd, telkens stond hij enkele dagen erna alweer op de luchthaven van Zaventem', klinkt het bij de bevoegde diensten. 'Want ook Turkije wil hem onder geen beding aanvaarden.
De Irakees heeft het systeem ondertussen goed door. In het begin verzette hij zich hevig bij zijn repatriëring naar Turkije, moest hij zelfs door de politie worden geboeid. Maar met dat verzet is hij gestopt, hij weet toch dat Turkije hem op de eerste vlucht naar België zet.'
Dat spelletje beu heeft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de man donderdag op vrije voeten gesteld en hem een bevel gegeven 'het grondgebied te verlaten', wat in de realiteit niet meer is dan een papiertje.
'Dat komt erop neer dat hij zoals zoveel lotgenoten nu illegaal in België blijft en vermoedelijk binnen enkele jaren zal eisen dat zijn verblijfssituatie wordt geregulariseerd.'
Het is niet duidelijk of de man België uitkoos, omdat hij van de nieuwe, weliswaar tijdelijke regularisatieprocedure hoorde.
'Feit is wel dat België niet meer van die man afgeraakt, ondanks zijn bijzonder zware verleden. Alle andere Europese landen zullen hem telkens opnieuw naar België sturen, omdat hij in ons land zijn asielaanvraag deed.
' Mousa A. zou trouwens geen alleenstaand geval zijn. Nog meer mensen met een bijzonder verdacht verleden die tevergeefs hoopten in België asiel te krijgen, zouden uiteindelijk op gelijkaardige wijze op straat zijn beland.
'Je krijgt zo iemand niet uitgewezen. Met alle gevolgen van dien voor onze samenleving, want vaak zijn dit allesbehalve doetjes.'
Bron:Werner Rommers
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten