dinsdag 4 augustus 2009

Geluksbrengertjes


Meer lieveheersbeestjes dan ons lief is.
Entomologen verklaren de opkomst van de enorme zwermen lieveheersbeestjes door te wijzen op het warme, vochtige voorjaar.
In zo'n klimaat gedijen ook de bladluizen bijzonder goed. En laat dat nu net het favoriete voedsel van de lieveheersbeestjes zijn.
'Bij ons zorgen de lieveheersbeestjes traditioneel in oktober en november voor veel overlast wanneer grote zwermen in huizen proberen binnen te dringen om daar te overwinteren', zegt Wim V. van de studiedienst van Natuurpunt.
Het fenomeen is nog maar vrij recent.
'Deze plagen hebben alles te maken met de invasie van het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje dat eind de jaren '90 in onze contreien is uitgezet om in serres de bladluizen te lijf te gaan.
Maar een aantal exemplaren is ontsnapt, met alle gevolgen vandien voor hun inheemse soortgenoten. Want de larven van de Aziatische soort deinzen er niet voor terug om de larven van de inheemse lieveheersbeestjes op te peuzelen. Gevolg is nu al dat je bijna geen tweestippelig lieveheersbeestjes meer vindt in Vlaanderen, nochtans jarenlang hier één van de meest voorkomende soorten lieveheersbeestjes.'

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooi die pimpaljoentjes...
M.