maandag 9 maart 2009

Musea aan zee heten nu MuZee


zo 08/03/09 17:48 (UPDATE) - Het Mu.ZEE, het nieuwe Kunstmuseum aan Zee in Oostende, heeft in zijn openingsweekend zo'n 5.000 bezoekers gelokt. Zaterdag waren er ongeveer 3.000 mensen, zondag 2.000.
Mu.ZEE is het fusiemuseum van het Museum voor Moderne Kunst (PMMK) en het Stedelijk Museum voor Schone Kunsten (MSK). Beide musea kondigden vorig jaar hun samenwerking aan. Het MSK zat zonder onderkomen, omdat het Feest- en Kultuurpaleis werd omgebouwd tot winkelcentrum. Het Mu.ZEE is dan ook gevestigd in het voormalige PMMK.
In het nieuwe museum hangt moderne en hedendaagse kunst. Twee zalen zijn gewijd aan James Ensor en Leon Spilliaert, maar ook Panamarenko, Jan Fabre en Luc Tuymans zijn goed vertegenwoordigd."We zoeken echt naar die mix van oude moderne en hedendaagse kunst. We kunnen met het nieuwe profiel (van 1830 tot nu) nieuwe verhalen vertellen", verduidelijkt conservator Phillip Van den Bossche.De keuze voor de naam Mu.ZEE is bewust gekozen. De roepnaam van het museum is makkelijk uit te spreken in het Frans, Engels en Duits, en dit om meer toeristen naar Oostende te lokken.Het Mu.ZEE wil jaarlijks drie tijdelijke tentoonstellingen organiseren. De collectie bestaat uit 4.000 stukken. Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (SP.A) noemt Mu.ZEE "een voorbeeld van samenwerking, een voorbeeld van hoe het moet".

Geen opmerkingen: