dinsdag 31 maart 2009

Eiffeltoren


31 maart 1889 De Eiffeltoren in Parijs wordt ingehuldigd. De toren werd door architect Gustave Eiffel gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1889, naar aanleiding van de 100e verjaardag van de Franse Revolutie en op 6 mei van dat jaar officieel geopend. Met een hoogte van 300 meter was het in die tijd het hoogste gebouw ter wereld. De "Grote Dame" van Parijs is nu in het bezit van de Franse televisie die op de toren haar televisieantenne plaatste.
De Eiffeltoren is het opmerkelijkste monument van Parijs en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Hij staat aan de linkeroever van de Seine in het 7e arrondissement van Parijs.
De Eiffeltoren is wereldwijd het symbool van Parijs. Hij wordt door velen gezien als een van de niet-klassieke wereldwonderen.
De toren is ontworpen door de ingenieurs Maurice Koechlin en Emile Nouguier, twee medewerkers van Gustave Eiffel. De toren ontvangt tegenwoordig jaarlijks meer dan 6 miljoen bezoekers en is daarmee het meest bezochte monument ter wereld.[1][2] Op 28 november 2002 verwelkomde de Eiffeltoren zijn 200 miljoenste gast.
Op het eerste platform bevindt zich een expositie over de Eiffeltoren met foto's, schilderijen en informatie. Met de lift is het mogelijk naar de top van de Eiffeltoren te gaan (de trap is boven het tweede platform niet publiek toegankelijk). Informatiepanelen geven aan welke gebouwen te zien zijn vanaf de Eiffeltoren. Er is een uniek uitzicht over Parijs.
De Eiffeltoren is 300 meter hoog, zonder de televisieantennes mee te rekenen. Met televisieantennes is de toren 325 meter hoog. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan de toren enkele centimeters in hoogte veranderen door het uitzetten of inkrimpen van het metaal. De toren heeft vier poten; op verschillende niveaus bevinden zich platforms. De toren weegt 7300 ton (exclusief de fundering van 10100 ton). Na zijn bouw was de Eiffeltoren 's werelds hoogste toren en hij is - afgezien van televisietorens - nog steeds de hoogste van Europa.
Om tien uur 's avonds gaan de lampen op de Eiffeltoren een paar minuten knipperen. Dit is voor het eerst gedaan op Oudejaarsavond 2000. Omdat dit mooi werd gevonden gebeurt dit nu elke avond.

Bron: deels uit Wikipedia.

Geen opmerkingen: