dinsdag 20 september 2011

“Hof van Beroep beschouwt bloggers als journalisten”

http://emsoc.be/165-hof-van-beroep-beschouwt-bloggers-als-journalisten/

Pieter Jan Valgaeren
Reflectie bij verslaggeving media omtrent uitspraak Hof van Beroep te Gent
Verschillende Vlaamse kranten bespraken de laatste weken een arrest van het Hof van Beroep te Gent. Allemaal concluderen ze dat met deze uitspraak bloggers dezelfde rechten (en plichten?) hebben als gewone offline journalisten. Deze reflectie tracht het arrest te kaderen en een meer genuanceerde visie te geven.
Het arrest kan beschouwd worden als een van de zovele ‘eindpunten’ in de jarenlange procedure tussen Marc Ernst en Ludo Pyis. Dhr. Ernst heeft omwille van onvrede met de praktijken van dhr. Pyis, en diens vennootschap Aeropa, een lijvig online dossier opgebouwd waarin hij de handel en wandel van dhr. Pyis beschrijft en hem beticht van onfrisse praktijken.
Beiden heren leven aldus sinds jaren in onmin en maken duchtig gebruik van de ‘blogosphere’ om hun gelijk te etaleren en/of te bevechten. Dhr. Ernst heeft hiervoor zijn eigen blog www.marcernst.com (in het verleden www.hrmblogs.net/aeropa) waar hij onderzoek doet naar het reilen en zeilen van bepaalde (on)besproken figureren uit het zakenleven. In eerder arrest van Hof van Beroep te Brussel erkende de rechtbank dat de informatie die dhr. Ernst verspreide de ‘bedoeling had relevante informatie kenbaar te maken’ en dat er ‘een behoorlijke controle van de bronnen was met inachtneming van de voorschriften inzake journalistieke deontologie’. Dhr. Pyis van zijn kant zou oa. via de website www.rechtopantwoord.be het onderzoek en de betrouwbaarheid van dhr. Ernst in diskrediet proberen te brengen.
Verschillende civiel- en strafrechtelijke procedures werden heen en weer ingeleid, zowel in Gent als in Brussel. Hierbij trachtten de partijen onder meer een publicatieverbod af te dwingen, vorderden ze de onderzoeksrechter om te achterhalen wie er achter bepaalde online geuite beschuldigingen zat of trachtten ze om effectieve en voorwaardelijke sancties te verkrijgen. Zonder te willen ingaan op de verschillende procedures, die zelf tot een Cassatie uitspraak hebben geleid, of zonder uitspraak te willen doen over het nut of de noodzaak van deze procedures is het nuttig stil te staan bij de relevantie en de context van deze uitspraak van het Hof van Beroep in Gent.

Het Hof van Beroep te Gent sprak zich uit over een veroordeling in eerste aanleg van dhr. Ernst wegens laster en eerroof. Hoewel in eerste aanleg de procedure kaderde in een correctionele vordering omtrent laster en eerroof in het algemeen, verplaatste de advocaat van dhr. Ernst, Meester Jos Vander Velpen, de discussie door te vraag te stellen of deze uitingen van zijn cliënt dienden te worden beschouwd als een persmisdrijf. Op basis van de redenering dat iedereen die in het publiek informatie verspreidt kan beschouwd worden als een journalist, trachtte hij de initiële vraagstelling naar de strafrechtelijke aansprakelijkheid van zijn cliënt, te ontzenuwen door de bevoegdheid van de beroepsrechter in vraag te stellen. Indien de rechter zou oordelen dat men inderdaad met een persmisdrijf te maken had, zou hij zich niet meer kunnen uitspreken over de aansprakelijkheid van dhr. Ernst.
De beroepsrechter volgde de redenering en verklaarde zichzelf onbevoegd omdat drukpersmisdrijven constitutioneel zijn voorbehouden voor assisenhoven. Sinds ruim 20 jaar echter heeft het Hof van Assisen zich niet meer uitgesproken over een drukpersmisdrijf, wat in casu neerkomt op een gebrek aan strafvervolging. Een bewuste keuze, in de eerste plaats om de Hoven van Assisen niet over te belasten maar ook om een grotere persvrijheid te creëren.
Hoewel zowel nationaal als internationaal de positie van de blogger, bijvoorbeeld omtrent de bescherming van het bronnengeheim, doorheen de jaren alsmaar krachtiger is geworden, wat de facto resulteert in een quasi gelijkschakeling met offline journalisten, kan men zich de vraag stellen of deze uitspraak van het Hof van Beroep een echte gelijkschakeling is van beschermenswaardige positie van de blogger. Of dient men deze uitspraak in het andere geval te beschouwen als een zoveelste aflevering in een persoonlijk ‘online’ gevecht ? Met andere woorden heeft het Hof de intentie gehad de blogger (of alle bloggers?) effectief te erkennen als journalist of sprak hij zich enkel uit over de vormvoorwaarden van het verspreiden van informatie, in casu in de blogosphere? Hoewel de media in hun verslaggeving duidelijk opteren voor de eerste denkpiste zal verdere rechtspraak hierover uitsluitsel moeten brengen.
Het blijft ook afwachten een blogger kan gelijk gesteld worden met en gebruiker van sociale netwerk sites. Gezien de grote diversiteit van sociale media, zowel naar inhoud als doelstelling, valt een volledige gelijkschakeling amper te verdedigen.
Internetlinks:
De Redactie:
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/110614_Blogger
De Standaard:
http://www.destandaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=CL3BF1FQ&word=blog+journalist
Het Nieuwsblad:
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=MI3BNDE8

6 opmerkingen:

My name is Nobody zei

Kent U het heerschap Marc Ernst ? Ik die Ludo Pyis ook niet.

Dat bloggen internationaal juridisch beoordeeld worden als journalistieke artikels is bv. door diverse processen in de US, GB, Ned. én België reeds lang uitgemaakt.

MAAR: de rechtsleer daaromtrent bepaalt helemaal niet dat "laster" in een blog als een persmisdrijf wordt behandeld en dus voor Assisen zou moeten komen. Alleen dat bloggers zich aan de deontologie van journalisten moeten houden en dus correctioneel strafbaar zijn bij bv. "laster en eerroof".

Advocaat Jos Vandervelpen (ex-maoïst en vooralsnog, denk ik, voorzitter van de Liga van de Rechten van de Mens) speelt het wel handig. In mijn zaak tegen psychiater De Hert was hij niet zo happig om me bij te staan op basis van deze redenering.

Gezien de connecties en de netwerken van deze heren begrijp ik ook (zonder het goed te keuren) dat Bart Dewever ervoor gezorgd heeft dat de Liga haar subsidies kwijt is en zo van leer trekt tegen het Centrum van Gelijke Kansen en Racismebestrijding.

Ludo Pyis zal wel tot een ander netwerk behoren.

My Name is (once again) Nobody zei

Wacht, wacht. Dhr. Ludo Pyis was een student van mij in de jaren 1980-1985 of zo. En inderdaad van het eerder liberaal-kapitalistische type. Maar hij was geen slecht student! En studeerde af met grote onderscheiding.

Marc Ernst is onder een eerder "links discours" (hij is qua links een beetje van alles geweest) zelf ook een manager-poenpakker. Zij behoren tot dezelfde beroepscategorie en voeren hun beroep ook op met dezelfde "stijl" uit.

Kortom: de ratten eten elkaar op. Ik had ze als rechter allebei correctioneel veroordeeld met opschorting van straf.

Nobody III zei

Verder interesseren de bezigheden van Ernst en Pyis me geen kloten.

Nobody IV zei

Heel wat leden van dat EMSOC-team waar je info vandaan komt, behoren ook tot de groep die vonden dat het vernietigen van experimentele patattenvelden een vorm van gewettigde actie is en geen vorm van geweldpleging of beschadiging van eigendommen. Ik zal de namen niet noemen. Je zal er meer dan een paar terugvinden op comments onder Opiniebijdragen omtrent de "patatten van Barbara Van Dijck (zelf dochter van een senator die nu voorzitter is van de Federatie van Bio-boeren, waar die boeren een "belasting" moeten aan betalen willen ze voor hun tomaten of peren een Bio-label krijgen) in persmedia zoals De Standaard, De Morgen of "DeWereldMorgen".
En zo zie je maar wat ik je gisteren vertelde: dat het beter is voor je zieleheil dat je op al die namen geen gezichten kunt plakken. Want uiteindelijk vechten ze onder elkaar voor "geld" (onderzoekskredieten via overheid of sponsoring), waarmee ze dan op "reis" kunnen ("congressen", als het kan even in de buurt van de Zwarte Zee). :)

Suzanne zei

@Nobody
Ik plaatste dit artikel op de blog omdat het volgens mij interessant is en kan zijn voor medebloggers.
Ik ken geen van de personen persoonlijk, ik spreek me dan ook niet uit over de zaak.
Tot mijn verbazing zag ik dat deze blog (ik heb er nl 2) reeds zo'n 12 000 (twaalfduizend) keer aangeklikt werd, dus misschien heeft iemand iets aan het artikel.
Verbazingwekkend dat als je iets plaatst je meteen partij moet kiezen, dit is niet de bedoeling.
Toch even dit, dhr Marc Ernst lijkt me me een integer mens, van zijn hand heb nl al meer gelezen, en nog nooit kon ik hem op een tegenstrijdigheid betrappen.
Wat betreft Barbara V.D., ze heeft recht op haar eigen mening maar er zijn grenzen, vernieling en vandalisme is not done.
Patatjes hebben ook gevoelens. :-)
Gif strooien en zo dieren belagen is laf.
De manipulatie van groenten is trouwens niet nieuw, we kunnen ook opteren om de hongerdood te sterven.

eric rosseel zei

Niemand heeft gezegd dat je dit stuk niet op je blog mocht plaatsen ...
Blijkbaar wordt alleen bijkomende info gegeven door een persoon die zelf ook geen partij kiest.