vrijdag 15 oktober 2010

Het lievelingsschilderij van wijlen mijn vader...

Nicolaes Maes (Dordrechtjanuari 1634 – Amsterdam, begr. 24 december 1693) was een Nederlands kunstschilder.

Maes schilderde voornamelijk genrestukken en portretten. Rond 1650 trok hij naar Amsterdam, waar hij in de leer ging bijRembrandt. Zijn stijl werd zodanig beïnvloed door zijn leermeester, dat veel werken van zijn hand later wel werden toegeschreven aan Rembrandt zelf. In 1654 ging hij terug naar Dordrecht.
Na een verblijf in Antwerpen, waar hij kennismaakte met de Zuid-Nederlandse schilderkunst van onder andere Jacob Jordaens, vertrok hij in 1673 definitief naar Amsterdam.
Zijn hoogtepunt lag tussen de jaren 1655 en 1665. Hij maakte toen kleinere genrestukken. Vanaf ongeveer 1660 verminderde de zichtbare invloed van Rembrandt en legde hij zich toe op modieuze portretten van de welgestelde burgerij, zoals van de Amsterdamse burgemeester Cornelis Munter. Een enkele maal waagde hij zich aan bijbelse taferelen.
Maes vervaardigde een omvangrijk oeuvre. Zijn werken zijn over vele musea in Europa verspreid. Schilderijen bevinden zich onder andere in het Rijksmuseum en het Amsterdams Historisch Museum, de National Gallery in Londen, Buckingham Palace, en verder in Berlijn, Sint-Petersburg, Den Haag, Loosdrecht, Frankfurt, Hannover en München.

Geen opmerkingen: