maandag 7 juni 2010

Diogenes zocht, ik vond...



Ik schreef gisteren een stukje op Intra Muros over in Tilburg gedetineerden.
Naar meerdere mensen doorgestuurd en zie naast de vele sympathiebetuigingen heeft Eric Rosseel bekend als een unicum zijn warm hart getoond en er iets aan gedaan!
Uit naam van de gedetineerde medemens mijn hartelijke dank.
Suzanne.

Van: Eric Rosseel [mailto:rosseel.eric@skynet.be]
Verzonden: zondag 6 juni 2010 17:30
Aan:
wouter.devriendt@groen.be; john.crombez@s-p-a.be
CC: wendy leyn; Caroline Gennez
Onderwerp: Gebroken partner- en gezinsrelatie door detentie in Tilburg

Beste Parlementair,

Ik ontving volgend stukje van een Oostendse penitentiaire beambte (op rust) die van een Vlaamse gedetineerde een telefoontje kreeg vanuit de gevangenis van Tilburg.

Wat vernam ik (ex-cipier) daarnet via de telefoon uit Tilburg?

Weer een gedetineerde van wie de partner afgehaakt heeft.

Het is gewoon onmenselijk en het is een kweekplaats voor tijdbommen!

Gezinnen vallen uiteen, want het is verdorie uren ver om er op bezoek te gaan.

Voor iemand me van racisme beschuldigt zou ik vragen eerst goed na te denken, gedetineerden uit landen als Polen, Rusland (om het bij de blanken te houden) krijgen geen bezoek noch in België noch in Nederland, dus voor hen maakt het niet uit en toch stuurt het beleid Belgen naar ginder, deze mensen zijn quasi afgesneden van hun familie.

Is er dan geen enkele journalist bereid dat eens aan te kaarten?

Geen enkele politieker die daar een punt van maakt?

De rechter veroordeelt, waarom moet daar extra straf bijkomen?

Kinderen vervreemden van hun papa, het is al moeilijk genoeg als hij in een Belgische gevangenis verblijft maar hier is het bezoek-vriendelijker.

Een gedetineerde die een dag 'vrij' heeft moet eerst naar Wortel vanaf de vrijdag waar hij dan verblijft tot hij op maandag een paar uur buiten kan, dan terug overnachten in Wortel enz.

Miljoenen verspilde euro's.

Het geld voor de huur alleen al zou ruim voldoende geweest zijn een gevangenis hier bij te bouwen!

Dit is een schande, kan nu echt niemand eens het voortouw nemen en dat in de openbaarheid brengen?

Gedetineerden zijn ook mensen en ooit komen ze terug in de maatschappij, maar hoe?

Verlaten, alle contact kwijt, verbitterd...

Het is geen klaagzang tegenover het personeel ter plaatse,die mensen vallen best mee.

Het gaat erom dat wie familie heeft niet zover verwijderd mag worden, iedereen in het gevangeniswezen heeft de mond vol van "we mogen geen vervreemding van familie toestaan", wel dan: wie doet er wat aan?

Het heeft uiteraard geen zin deze kwestie over te maken aan minister van lopende zaken Justitie Stefaan De Clerck. De kwestie gaat erom in hoeverre de minister van Justitie weet heeft van het aantal gevangenen dat na zijn overplaatsing naar Tilburg zijn partner- of gezinsrelatie zag teloorgaan.
Ook indien Justitie persoonlijk niet Uw specialisatie of voorkeursmaterie is, vraag ik u graag of u deze mail kan doorsturen naar een evt. beter geplaatste collega.

Veel dank.

Eric Rosseel
gepensioneerd docent psychologie VUB

Sent: Monday, June 07, 2010 8:49 AM
Subject: RE: Gebroken partner- en gezinsrelatie door detentie in Tilburg

Beste Eric,

Bedankt voor het bezorgen van dat bericht

We zullen ons oor eens te luisteren leggen over wat er aan de hand is, maar ik zal je bericht inderdaad ook bezorgen aan onze justitiespecialist.

Mvg

John

From: "Renaat Landuyt" <renaat.landuyt@skynet.be>
To: <
rosseel.eric@skynet.be>
Cc: "'Steven Wittevrongel'" <
steven.wittevrongel@s-p-a.be>; "'John Crombez'"
<
John.Crombez@vlaamsparlement.be>
Sent: Monday, June 07, 2010 9:44 AM
Subject: RE: Gebroken partner- en gezinsrelatie door detentie in Tilburg


Zeer geachte,
Beste eric,

Collega John Crombez maakte mij uw mail over.

Tot onze publieke ergernis heeft de minister van justitie De Clerck ervoor gekozen om zo vlug mogelijk de 'gemakkelijkste' personen naar Tilburg te sturen. Er zijn geen echte criteria tenzij de gebruiken van vandaag in die zin dat Tilburg aanzien wordt als een uitbreiding van Wortel.

Toegegeven voor velen was dit een verbetering: dichter bij huis en een beter (intern) verblijf. Het is dus niet voor iedere familie een nadeel geworden.
Door een goede treinverbinding betekent het voor sommigen een verbetering in
tijd en geld voor het bezoek.

Zelf hebben wij er inderdaad ook op gewezen dat het echter beter ware mocht meer energie gestoken geweest zijn in het 'verplicht' overplaatsen van een 80-tal Nederlanders in onze gevangenissen en in het 'verplicht' overplaatsen van andere nationaliteiten.

Voor Marokko komt binnen kort een verdrag in die zin van kracht (met name niet meer met de vrije keuze van vandaag maar wel degelijk verplicht).

Meer in het algemeen is er inderdaad echt nood aan een planning, aan een beleid inzake strafuitvoering.

Mvg.,
Renaat Landuyt.


4 opmerkingen:

Harold zei

Hallo Suzanne,

ik ben onderweg en reageer op van alles en nog wat per webmail enz.

Als we woensdag een goede uitslag halen....???? dan zal ik Rita vragen er in NL wat aan te doen, zij is zelf naast directeur van de AIVD ook directeur van de Gevangenis in Scheveningen geweest...dus ik neem aan dat ze over heel veel kennis ter zake beschikt. En het is een mens, iemand die voor rechtvaardigheid is.

groet,
Harold

HZS zei

MAANDAG 7 JUNI 2010

De kapitein van 'Het Zinkend Schip' schreef:

Oostende vs. de gevangenen
Terwijl klaar dag of niet vandaag in een flink gedeelte van Puinoord aan Zee uit overdreven besparingszucht de openbare verlichting aanblijft, leuren vileine figuren met loze kiesbeloften en schuilen schurken zich achter politieke letterwoorden, - een beetje dictatuur geeft zijn geheimen niet prijs, maar is zelf de hoofdprijs. Zelfs een boer weet: hier is geen sprake meer van ganzen. Een cipier op rust die waarschijnlijk het genot van naakt fouilleren mist en niet op kan houden met de sleutelbos te rammelen, en een verjaagde docent die op een leeftijd dat anderen nog moeten vechten om te overleven van zijn riant pensioen als het al geen onterechte uitkering is geniet, slaan de verhitte goederen in elkaar om de gevangenen de das om te doen die ze zogezegd zelf nooit dragen. Schande, maar in Oostende beleeft al wie niet deugt zijn tweede jeugd. (Moet je mij horen, en vooral: heb je me al gezien?)
In het zeer kort: ratatouille uit de onderste la richt zich tot schurken van de bovenste plank. Hier trekt een rustende cipier aan de humanitaire noodbel en hier kan worden vastgesteld hoe de verjaagde professor daar mee omgaat. Geen van beiden die het opsluiten van mensen in vraag stelt, integendeel! Hooguit zijn ze in de mate van het fatsoenlijke een zeer klein beetje bezorgd om het familiaal leven van de rechteloze gedetineerde, je weet wel, de bezoekmogelijkheden si en de penitentiaire verloven la, de day after tralala et cetera. En zoals bekend biechten echte tsjeven graag bij ware duivels, en zo stuurt de ene roestende de opmerkingen van de andere rustende - weliswaar na schrapping van een mogelijks aanstootgevende passage - naar enkele draaikontgenoten: Crombez, De Vriendt, Gennez, enzovoorts. Met de zomer in aantocht en de verkiezingen voor de deur wordt alras vriend Landuyt uit de kast gehaald, - wacht, ik laat een mij overigens totaal onbekende ChristopheAndrades even bijlichten: “Gevangenen worden binnen de visie van Landuyt aanzien als bedreigingen die moeten worden opgesloten. Ze zijn nutteloos en gevaarlijk voor de maatschappij en moeten daarom verwijderd worden, het liefst voor eens en voor altijd.”
En nu even het weerbericht afwachten, misschien regent het straks wel represailles.

Suzanne zei

Beste kapitein,
Het ging niet om de politici op zich, het gaat erom ruchtbaarheid te geven aan het feit dat gevangenen als pionnen heen en weer geschoven worden.
Ik had me eerder al gericht via mail tot FDW, JMDD en BDW.
Wat mij betreft mogen alle politici in één zak gestoken worden, ik vertrouw er niet één, maar het gaat niet om mij, het is omdat ik niet veel goeds verneem van de gedetineerden die onvrijwillig naar Tilburg verkast werden.
Ik mis inderdaad de gedetineerden, niet om ze naakt te fouilleren (alhoewel) maar omdat er tussen de 10 000 die België 'rijk' is waardevolle mensen zitten die een nieuwe kans verdienen.
Ik heb er mensen leren kennen die ik anders nooit ontmoet zou hebben, ik heb er veel geleerd en omdat ik ze met respect behandelde kreeg ik respect terug.
Het is niet aan mij om het opsluiten in vraag te stellen, wel om te zorgen dat bovenop de door de rechter uitgesproken straf die mensen niet nodeloos gekoeioneerd mogen worden.
Omdat de naam en de status van een Eric Rosseel meer gewicht in de schaal legt ben ik dankbaar dat hij die mails naar politici stuurde.
Al was er maar ene die het ernstig neemt en er voor kan zorgen dat bepaalde gedetineerden hun straf kunnen uitboeten in een dicht bij hun familie gelegen gevangenis dan is het doel bereikt.
Het feit dat je reageerde op je blog betekent dat het artikel op zich een gevoelige snaar trof, dat beste kapitein verheugt me want de miljoenen andere 'vrije' Belgen trekken er zich geen barst van aan.
Ik hoop dat je begrip toont voor de manier waarop er aan de bel getrokken wordt, alle ideeën zijn welkom.
Suzanne, een simpele zoetwatermatroos.

Anoniem zei

Ik zelf ben een meisje van 20 dat mijn vriend daar ook gaat bezoeke ik vind het gewoon schandalig want ik vind dat het niet gaat zoals in de gevangenisse hier! Vind het allemaal dikke zever ze houde geen rekening me de familie's da ze echte gangsters vast houde maar niet mense dat amper iets gedaan hebben.