vrijdag 16 oktober 2009

Asielzoekers niet welkom in Oostende


OOSTENDE - De plannen om een asielcentrum onder te brengen in Raversijde, veroorzaken beroering bij de plaatselijke bevolking.
‘We moeten de kat niet bij de melk zetten', zegt burgemeester Vandecasteele (SP.A) kritisch.
De geruchten dat er plannen bestonden om in de residentiële wijk Raversijde een open centrum op te richten voor asielzoekers, werden op de jongste wijkraad bevestigd door burgemeester Jean Vandecasteele. ‘Het is geen leugen wat hier verteld wordt. Een eigenaar heeft zijn pand aangeboden aan Fedasil om er asielzoekers op te vangen. Om wie het gaat, kunnen we niet zeggen.' In de wijk circuleren er al geruime tijd geruchten over twee mogelijke locaties: een vakantiecentrum in de Westlaan en een villa in de duinen.
Maar de burgemeester neemt een duidelijk standpunt in over de zaak: ‘Er moet een menswaardige opvang komen voor die mensen, maar dat kan niet in Oostende.
Er is nu al miserie genoeg met illegalen die via het station en de ferry Engeland proberen te bereiken en er voor overlast en gevaar zorgen.
Hier een asielcentrum plaatsen, is de kat bij de melk zetten.
Uit onze contacten met het Rode Kruis blijkt dat ook zij het niet zien zitten om hier opvang te organiseren.' Het stadsbestuur schreef inmiddels een brief aan de eerste minister en de minister van Binnenlandse Zaken om zich te verzetten tegen de plannen.
Bij Fedasil bevestigt woordvoerster Mieke Candaele dat er een site op Raversijde in het vizier is: ‘Er moeten in ons land 800 extra plaatsen komen in open opvangcentra en de zoektocht spreidt zich uit over heel het land.
We hebben inderdaad een site in Oostende bezocht, zoals we dat wel meer doen. Maar het is nog te voorbarig om daar meer over te vertellen, want er zijn nog heel wat onopgeloste vragen. Er is ook nog niets beslist.


3 opmerkingen:

Gim zei

Niks van in Oostende of Raversijde !

Wij, de familie, zitten al eeuwen in de Kinkhoorn op de Zeedijk (Mariakerke). Elke zomer opnieuw en aldus ons tweede thuis.

Als dat morgen overlopen wordt door het zoveelste blik mislukte "gelukzoekers", kunnen we dat huis ook op onze buik schrijven !

Suzanne zei

Net daarom dat we ze niet willen, stel je voor onze Gim die zijn tweede huis zou moeten missen. :-D

Anoniem zei

Natuurlijk willen jullie ze niet, er loopt al genoeg 'vreemd' volk rond in Oostende.
K.M.