vrijdag 13 juli 2012

Som Sabadell flashmob



Via Odette...

7 opmerkingen:

Eric R. zei

Banco Sabadell ??? Is dat één van die Spaanse banken waaraan de Spanjaarden al hun geld en jobs hebben moeten gevne ??? En dat promoot Alle Menschen sind Brüder ??

Idem zei

Ze zitten zelfs in het Dexia-débacle, maar hebben een weekje geleden Dexia (wij dus) met hun pakket kunnen opsolferen.

Spaanse bank integraal naar Dexia
De Standaard, zaterdag 07 juli 2012, 03u00Auteur: (rmg)
BRUSSEL - Dexia wordt volledig eigenaar van zijn Spaanse dochter.
De joint venture Dexia Sabadell, gespecialiseerd in leningen aan Spaanse gemeenten, wordt voor de volledige 100 procent eigendom van Dexia. De lokale partner, Banco Sabadell, verkoopt zijn participatie van 40 procent aan Dexia. Dat is mogelijk dankzij een verkoopoptie die afgesloten is toen de Spanjaarden in 2001 in het kapitaal van de toenmalige Dexia Banco Local stapten.

Het bestaan van de optie betekent ook dat Dexia verplicht is de participatie van de Spanjaarden over te nemen. Zij willen uit de joint venture stappen omdat die van de Europese Commissie moet uitdoven. De Commissie heeft Dexia verplicht af te slanken en dochterbedrijven te verkopen of op te heffen.

De transactie betekent enerzijds dat Dexia de activa moet overnemen, waar de bank niet op zit te wachten. Anderzijds betekent het ook dat het beheer van de joint venture eenvoudiger wordt, omdat er geen rekening meer gehouden hoeft te worden met de Spanjaarden.

Vastgoedzeepbel

Zoals bekend verkeren de Spaanse banken in grote moeilijkheden dankzij de uiteengespatte vastgoedzeepbel, die ervoor gezorgd heeft dat heel wat verleende kredieten niet terugbetaald kunnen worden.

Welke prijs Dexia moet betalen voor de participatie, is nog niet bepaald. Een zakenbank zal met dat doel een waardebepaling doen. Maar de prijs zal hoogstwaarschijnlijk verwaarloosbaar zijn, omdat Spaanse banken momenteel niet erg goed in de markt liggen. Het is vooralsnog niet duidelijk welke invloed de verplichte overname zal hebben op de balans en de resultatenrekening.

Voor Dexia is de transactie geen goed nieuws. Het zit al opgescheept met probleemkredieten in Frankrijk, waar de gemeenten in toenemende mate niet langer aan hun verplichtingen voldoen (DS 5 juli). Het voornemen om de Franse kleindochter Dexma af te stoten, zoals gevraagd door de Europese Unie, loopt evenmin van een leien dakje. Voor Banco Sabadell is de uitoefening van de optie dan weer een meevaller.

Suzanne zei

Had ik geen flauw idee van, schijnbaar zou het clipje al ouder zijn dan het dexia débacle. :-)

Eric vanuit wat vroeger Spanje was zei

De Dexia-débâcle begon al Op Goede Vrijdag, toen waren er nog geen Tubes :) . Nu dank zij je clip heb ik dat ook maar ontdekt. Het is wel intriest om dan deze morgen in het Editoriaal van DS te lezen dat nu met Spanje in het oog vd storm het pas echt "serieus" zou worden: het is kort, dus je verliest je namiddag niet met het te lezen.

Commentaar Weg van de waanzin
vrijdag 13 juli 2012Auteur: Bart Sturtewagen Weg van de waanzin

Steeds opnieuw hetzelfde doen, maar toch een ander resultaat verwachten. Volgens Albert Einstein is het de definitie van waanzin. Toch is dat de aanpak in de eurocrisis. Het jongste voorbeeld kwam deze week uit Spanje, het eerste euroland dat te groot is om drijvend te worden gehouden zoals met Griekenland, Ierland, Portugal en Cyprus gebeurt. In Spanje zal de overlevingsstrijd van de euro worden gewonnen of verloren. Voorlopig gaat het keihard de foute kant op.

Premier Rajoy kondigde woensdag een draconisch plan aan dat 65 miljard euro moet opbrengen. Het is een economische zelfmoordmachine. De btw gaat omhoog, de ambtenarenlonen omlaag en de hypotheekaftrek verdwijnt. In een land waar een kwart van de bevolking en de helft van de jongeren geen baan hebben, betekent dat dat het verbruik – van de eigen bevolking maar ook van toeristen – daalt. Het kopen van een woning wordt nog moeilijker haalbaar, de huizenprijzen zullen dus nog meer zakken, waardoor de banken hun vastgoedportefeuille verder in waarde zien dalen. Waardoor de regering weer meer zal moeten bijspringen, enzovoort, enzovoort.

Dat het begrotingstekort op die manier kan worden ingedijkt, is natuurlijk een illusie. Het tegenovergestelde zal het geval zijn. Het is niet aannemelijk dat in de Spaanse regering niemand dat inziet. Het ziet er dus naar uit dat Madrid uit het ongerijmde wil bewijzen dat deze vorm van hardvochtige orthodoxie tot de afgrond leidt. En blijkbaar zal de beker tot de bodem moeten worden geledigd alvorens de volgende stap, weg van de waanzin, kan worden gezet.

Er is nog een signaal dat de eurocrisis in de fase van de krankzinnigheid is beland. In Duitsland, maar ook in Frankrijk, zijn diverse rentetarieven onder nul gezakt. Het is dus rendabeler om geld onder de matras te schuiven dan het naar de bank te brengen. Fortuinen verbergen zich op plaatsen waarvan de eigenaars verhopen dat ze nog toegankelijk zullen zijn als, of wanneer, het Europese financiële systeem schurend tot stilstand komt.

De toestand is hoogst bedrieglijk. Het lijkt alsof het beleid goed bezig is: de schatkisten van een groep sterkere eurolanden, waarbij ook België zich handhaaft, kunnen hun schulden goedkoper dan ooit financieren. Hun begrotingen varen er wel bij. Onze federale regering zoekt amper een paar tientallen miljoenen om het budget van dit jaar dicht te fietsen. Wat een weelde! Er lijkt geen vuiltje aan de lucht.

Het is zonder twijfel de onheilspellende stilte voor de storm. Als de motor bij deze rentestanden nog niet wil aanslaan, dan is kredietschaarste niet het probleem en goedkoop geld dus niet de oplossing. Dan is het systeem stuk. Dan is het vertrouwen zoek. En dan weet niemand hoe het te herstellen.

K.J. zei

Prachtig S.,bedankt, het geeft een teken van hoop, de mens is tot zulke mooie dingen in staat,dat het jammer moest zijn dat het blijft mislopen,
ook de locatie was goed gekozen,vlak voor een bank,de banken die Spanje in de miserie hebben gestort.
Hopelijk zijn de Spanjaarden sterk genoeg om ook dit te overwinnen,maar de muziek en de veerkracht van een volk is natuurlijk niet te onderschatten!
Mooi,erg bedankt.

HDW zei

Heb het gezien op je Facebook posting,

dank je wel ;-)

R. en L. zei

Heel mooi we waren juist opgestaan, de dag kan niet meer stuk;-).