vrijdag 12 augustus 2011

Mijn beste vriend verjaart...

Op 12 augustus 1981 mocht de wereld kennismaken met de personal computer van IBM. De IBM 5150 werd voor het eerst gepresenteerd in het prestigieuze Waldorf Astoria hotel in New York. "De wereld zou voorgoed veranderen", aldus IBM. En het bedrijf kreeg gelijk: de pc vond zijn weg naar de huiskamer en de werkvloer.
Tot begin jaren tachtig bestonden er vooral bakbeesten, een apparaat van Apple en een enkele experimentele pc. Het was de wens van IBM om een gebruiksvriendelijke microcomputer te ontwikkelen. Een toestel dat niet meer mocht kosten dan 1.500 dollar (ongeveer 1.000 euro) en dat de consument kon meenemen naar huis.

Omdat de pc betaalbaar moest blijven, kon IBM zich niet permitteren om zelf dingen te ontwerpen. Er werd daarom gezocht naar bestaande onderdelen. De IBM 5150 kwam uiteindelijk tot stand met de microprocessor van Intel en software van Microsoft. De onderdelen van de pc werden bewust bekendgemaakt zodat allerlei randapparatuur ontwikkeld kon worden.

Het bedrijf nam ook de beslissing om de pc via de detailhandel te verkopen. Op 31 december 1981 waren al 250.000 exemplaren verkocht. Time Magazine verkoos de pc in 1982 tot 'Machine of the year'. (adha) 


Geen opmerkingen: