donderdag 23 mei 2013

Georges Moustaki - Le Métèque + Texte

R.I.P.

© afp.
De Franse zanger van Grieks-Joodse afkomst Georges Moustaki is vanmorgen op 79-jarige leeftijd in Nice overleden. Dat heeft zijn entourage bekendgemaakt.
  • © afp.

Moustaki wordt in 1934 als Giuseppe Mustacchi geboren in Egypte, als kind van Grieks-Joodse ouders afkomstig van Korfoe. Hij groeit op in een multiculturele omgeving en raakt gepassioneerd door de Franse literatuur en het chanson.

Georges Brasssens
In 1951 trekt hij naar Parijs, waar hij als journalist en barman in een pianobar aan de bak komt. Wanneer hij een concert van Georges Brassens bijwoont, is dat voor hem zo'n revelatie dat hij de voornaam vaan zijn leermeester overneemt.

Edith Piaf
In 1958 ontmoet hij Edith Piaf, voor wie hij één van haar bekendste nummers schrijft: 'Milord'. De twee hebben een korte maar hevige relatie.

In de jaren zestig schrijft hij teksten voor de groten van het Franse chanson, onder wie Yves Montand, Barbara en vooral Serge Reggiani. Chansons als 'Sarah', 'Ma Solitude', 'Joseph' en 'Ma Liberté' worden klassiekers.

In 1968 schrijft hij 'Le Métèque', over een dromerige vreemdeling. Het wordt een internationaal succes en het begin van zijn carrière als optredend artiest.

Trotskist
Moustaki schaart zich achter de Trotskistische beweging, in het nummer 'Sans la Nommer' verpersoonlijkt hij de permanente revolutie, één van de grondbeginselen van het Trotskisme.

zaterdag 4 mei 2013