dinsdag 26 maart 2013

Cartouche en Suzanne genieten van een etentje...

Huismus isoleert met peuken!

De huismus heeft niet zozeer haar gedrag, maar wel haar ‘woning' aan de stad aangepast. Ze gebruikt sigaretten­peuken om haar nest te isoleren. Gemiddeld worden in een nest acht peuken gevonden. De dikke filter van de sigaretten beschermt het jonge mussengezin beter tegen de koude dan de twijgjes en dorre bladeren die de vogels in hun ­natuurlijke omgeving gebruiken. De nicotine houdt dan weer ongewenste insecten op afstand. 

Met dank aan Eric R.

dinsdag 12 maart 2013

Marina Abramovic Meet Ulay

Ontroerend moment op 2:30: Abramović ziet tegenover zich, tijdens een performance aan het MoMA, onverwachts haar voormalige geliefde Ulay (echte naam: Frank Uwe Laysiepen) zitten

Tijdens deze performande uit 2010 ( getiteld 'The artist is present') in het MoMa in New York konden bezoekers tegenover haar aan een tafel plaatsnemen. Zij deed dit met 15.000 bezoekers (Van de 750.000) telkens een minuut, in stilte.

Onverwachts schoof Ulay ook aan wat resulteerde in een emotioneel moment en een daverend applaus. Vervolgens vertrok Ulay weer, in stilte.

Ulay werd in de jaren zeventig bekend als vooraanstaand Duits performancekunstenaar. Hij werkte samen met lokale kunstenaars in Duitsland, Nederland, Australië en China en de Verenigde Staten. In al zijn werk speelt het lichamelijke van de bodyart een grote rol naast vraagstellingen over de ruimte en de maatschappij. Hij woont en werkt in Amsterdam maar reist meestal. Tegenwoordig is hij vooral actief als fotograaf.

Zijn performances met Marina Abramović zijn wereldberoemd. Zo zaten zij eens urenlang stilzwijgend tegenover elkaar aan een tafel met in het midden tussen hen in een giftige slang. Bij een andere performance stonden ze tegenover elkaar waarbij de ene een boog vasthield, en de ander een pijl gespannen op die boog. Hun samenwerking (en daarmee ook hun relatie die duurde van 1976 tot 1989 ) werd beëindigd na een reis door China waarbij zij ieder van hun kant over de Chinese Muur naar elkaar toeliepen. Ulay begon zijn reis in de Gobiwoestijn en Abramović startte haar reis aan de Gele Zee. Nadat zij ieder 2500 km gelopen hadden kwamen zij in het midden bij elkaar en namen afscheid - in alle betekenissen van het woord.