zaterdag 28 februari 2009

Lief...



Dit uiterst kleine hertje kwam ter wereld door een keizersnede in de dierenkliniek, nadat zijn moeder door een auto werd gedood. Kleine Rupert, die zo klein is dat hij in een volwassen hand past, was geboren nadat dierenartsen er niet in waren geslaagd zijn moeder te redden.
Bij maar 15 cm lang en het gewicht van iets meer dan een pond, is hij nu in een incubator in de intensivecare eenheid bij het ziekenhuis van het Wild Tiggywinkles Buckinghamshire. Hij heeft pas onlangs zijn ogen geopend. Les Stocker, van W.T. zei: Rupert's moeder had zeer zware verwondingen.
We kregen hem aan het ademen en hij ging in de couveuse met zuurstof. Hij wordt nu gevoed via een buisje.
.
Hertje Rupert poseert al mooi voor de camera.
.

Men is na 5 dagen optimistich over Rupert, dat hij volledig zal herstellen.
Het is altijd erg moeilijk met baby hertjes, maar Rupert is een zeer levenslustig hertje.

vrijdag 27 februari 2009

Overdaad schaadt


Man sterft na triootje van 12 uur
Een 12 uur durend triootje is een seksverslaafde Rus fataal geworden. De man slikte een volledig potje viagra voor de marathonsessie, maar zakte na afloop in elkaar.Eén van de vrouwen had met de man gewed dat hij een seksmarathon van een halve dag met haar en een vriendin niet zo volhouden. De 28-jarige won de weddenschap, maar kreeg enkele minuten later een hartaanval. De vrouwen belden nog naar de hulpdiensten, maar alle hulp kwam te laat.
.

Oostende


vr 27/02/09 16:54 - Er is een belangrijke beslissing genomen in het dossier rond de overname van de Oostendse vismijn door de visveiling van Urk in Nederland.
Het dossier moest eigenlijk al rond zijn geweest, maar de onderhandelingen liepen minder vlot dan verwacht. Nu is er een akkoord over de prijs die Urk zal betalen voor de machines van Oostende.Hoe de nieuwe structuur er na de overname zal uitzien, is nog niet duidelijk. Een belangrijke voorwaarde voor de overname was altijd dat het huidige personeel in de vismijn van Oostende aan de slag kon blijven. En dat zal ook het geval zijn.

Weer iets dat overgaat in andere handen, in Nederlandse... onze vismijn!

donderdag 26 februari 2009

Wie is mama's lieveling?

Bal Rat Mort 7 maart 2009


OOSTENDE - Op 7 maart staat Bal Rat Mort in het teken van 'Arabian Nights'. Het budget van het decor werd daarvoor verdubbeld. 'We hopen heel wat buikdanseressen en sjeiks te verwelkomen in het Kursaal', zegt organisator Maurice Quaghebeur. Bal Rat Mort is in meer dan 100 jaar tijd uitgegroeid tot een carnavalsfeest met internationale uitstraling. Het Kursaal maakt zich jaarlijks op voor zo'n 2.750 feestvierders. 'Bal Rat Mort is een klassieker in Oostende en biedt een belangrijke toeristische meerwaarde aan de stad'. Van de 2.500 feestvierders komen er jaarlijks zo'n duizend uit Engeland. Er wordt ook promotie gemaakt in Noord-Frankrijk en Duitsland. 'We merken dat de verkoop wat moeilijker gaat dan andere jaren. Vooral de lage Engelse pond is daar de oorzaak van. Maar met de steun van de stad en Toerisme Oostende zal ook deze editie slagen. Dit jaar werken we voor het eerst samen met de toeristische diensten van Tunesië en Marokko, die op het bal voor een stand en projectie zullen zorgen. Deze samenwerking past in het kader van het thema van dit jaar: Arabian Nights,' zegt Maurice Quaghebeur, voorzitter van de Koninklijke Cercle Cecilia die Bal Rat Mort organiseert. Verder blijft het bal vertrouwen op haar oude concept: er is een verkleedwedstrijd, de opbrengst gaat naar een goed doel en de muziek en het decor staan centraal. 'Het budget voor ons decor werd dit jaar zelfs verdubbeld. Op die manier willen we een positieve boodschap brengen in tijden van economische crisis', besluit Quaghebeur. (dji)

woensdag 25 februari 2009

Geen sprookjes over leven na de dood.


wo 25/02/09 14:30 - De controversiële Vlaamse filosoof Jaap Kruithof is overleden op 79-jarige leeftijd. Tot 1995 doceerde hij het vak ethica en waardenfilosofie aan de UGent. Hij wordt in het rijtje van de drie grote Vlaamse filosofen ondergebracht, naast Etienne Vermeersch en Leo Apostel.
Kruithof was een man van vele talenten. Toen hij jong was, wou hij dominee worden, maar hij verloor zijn geloof en legde zo de basis voor zijn atheïsme.
Daarna besloot hij het in de muzikale wereld te proberen als pianist en componist, maar zijn zenuwen speelden hem parten.
Kruithof ging daarom geschiedenis en later filosofie studeren aan de universiteit van Gent.
Hij stond samen met Leo Apostel aan de wieg van de vakgroep Moraalwetenschap aan de universiteit van Gent en bleef er doceren tot 1995.
Hij was ook actief betrokken bij de oprichten van het Humanistisch Verbond en schreef boeken over arbeid en het neoliberalisme.
Kruithof was een geducht tegenstander in debatten. Sinds de jaren zestig voerde hij een kruistocht tegen de consumptiemaatschappij, de verloedering van de economie en de milieuvervuiling.
Kruithof was het prototype van de dwarsligger en een van de eerste progressieve mensen in Vlaanderen.
Het programma "Histories" wijdde in 1999 nog een documentaire aan hem.Over een leven na de dood maakte hij zich weinig illusies.
"De sprookjes over een leven na de dood wil ik niet. Ja, ik ben lastig, ik zeg vaak neen. Ik heb mijn moreel en psychisch denken wel vorm kunnen geven in mijn leven, maar dat een mens ook in het spirituele rust kan vinden, geloof ik niet. Het is een eeuwig zoeken, en nooit definitief vinden. "

maandag 23 februari 2009

Schoenen...


Schoenmode is een verschijnsel dat al bijna 1000 jaar oud is. Voor die tijd werd schoeisel eigenlijk alleen gedragen om de voeten te beschermen. De eerste echte Europese modeschoen is waarschijnlijk de puntige snavelschoen, die rond 1200 door de Kruisvaarders werd "meegebracht" van hun reizen naar het Heilige Land.

Vrouwenschoen met gouddraad geborduurd. De banden werden met een gesp gesloten, Europa 1730-1740, collectie Nederlands Leder en Schoenenmuseum, Waalwijk.

In de periode 15.000 - 12.000 voor Christus werden schoenen voornamelijk gemaakt en gedragen om de voeten te beschermen tegen de kou.
Huiden van gedode dieren werden met vuurstenen schrabbers schoongemaakt en ingewreven met vet of rode oker, waardoor de harde huid soepel werd. Van deze huiden werden niet alleen schoenen, maar ook kleren gemaakt. In die tijd kon je niet kiezen welke schoenen je graag wilde, iedereen bond met een riempje een lapje leer rond zijn of haar voeten en dat was dan de nieuwe schoen. Het maken van een laars was veel moeilijker. Die moesten met een doorn en een draad van zenuwen of gedraaide darmen in elkaar gezet worden.
.

.
Nu lees je nog enkel over schoenen die gegooid worden naar 'sprekers', over modellen die weigeren nog schoenen te dragen op de catwalk...

Wie zegt nog "er zit een steentje in mijn schoen"?
Nemand want een zandkorrel in een condoom heeft het steentje in de schoen verdreven.


Gelukkig dat Assepoester niet in anno 2009 leefde.

Nomaden


wij zijn scherven kosmos tijdens de versplintering
van de nacht staat op uit de loopgraven van koelte
randen rond het duister van de glasvezelstad zijn we
weeshoeren geworden addicts van neon en gas

verdwaalde cowboys die bruine paarden berijden
in een verlaten rioollandschap we radbraken
woorden op onze tong in vreemde talen achtervolgd
door stervende sterren die ons vragen wat zijn we
.
als we geen vergif zijn in de bloedbaan van de aarde
schimmen najagen van wat we eens waren
.
Reizigers nemen overal foto's, onze Simon die nu ergens tussen China en Zeeland verblijft schreef een gedicht... 23/02/2009 5:17 (The Stranger)

zondag 22 februari 2009

40 000 houtduiven



Natuurpunt heeft het in een persbericht over een "georganiseerde vogelslachting tijdens de trekperiode". Volgens de natuurvereniging is de jachtdruk op de houtduif in Vlaanderen "extreem hoog" en roepen de jagersverenigingen hun leden bovendien op dit weekend "zoveel mogelijk houtduiven te doden".
"De Vlaamse jagers houden dit weekend een nationale slachtpartij op de houtduif en hopen zaterdag en zondag zowat 40.000 houtduiven te kunnen doden", aldus Natuurpunt. "Vorig jaar werd enkel in West-Vlaanderen zo'n duivenweekend gehouden, waarbij 8.299 houtduiven zijn afgeslacht. Nu wordt de aktie in heel Vlaanderen gepromoot. De trekperiode van de houtduif in België zou van ongeveer 1 februari tot ongeveer 20 april duren. Natuurpunt verwijst naar de Europese Vogelrichtlijn die de jacht verbiedt op trekvogels tijdens de lentetrek. "Oproepen tot een slachting onder de trekvogels is dus een flagrante overtreding van de Europese richtlijn", luidt het.
Houtduiven eten vooral zaden zoals tarwekorrels. Daarnaast voeden deze dieren zich ook met groene bladeren, koolplanten, spruitjes en witloof. Omdat ze voedsel zoeken in groep, ontstaat al snel aanzienlijke schade bij landbouwers. In Vlaanderen kan die schade soms oplopen tot duizend euro per hectare.
Akkoord, er is dus schade aan gewassen als de vogels voorbij trekken.
Zijn er geen betere manieren om het aantal vogels te verminderen dan ze te lokken en af te laten schieten door mannen die hun tè kleine piemel compenseren door met een geweer rond te sluipen?

Drs. P



Kantoor in wolkenkrabber, achttien hoog:
De zakenman keek naar de overkant
Daar werd (dit wordt onzedig, moet ik vrezen)

Een tikjuffrouw bevrucht door een firmant
De firmanaam was op het raam te lezen
Nu kwam het telefoonboek in 't geding

De minneroes was haast ten top gerezen
Maar wacht - daar was de telefoon die ging
Zodat hij hoornwaarts zich vooroverboog

Van wat hij kreeg te horen schrok hij zeer
'Met God. U moest zich schamen. Dag meneer'

Drs. P
***
Hartelijk dank, gastvrouw!
Gouden logeerdagen
Bracht ik onlangs in
Uw buitenhuis door

Jammer alleen van die
Achaemenidenvaas
Maar er zijn
Heel goede lijmsoorten, hoor
.
Drs.P
***
Waar is de tijd dat we aan zijn lippen hingen in de 'El Mar' te Oostende?

zaterdag 21 februari 2009

308 te veel



20/02 Met 747 waren ze maandag, de bewoners van de Begijnenstraat. Overbevolking is natuurlijk geen nieuw fenomeen voor de gedetineerden en de cipiers van het Antwerpse arresthuis, maar 308 mensen te veel - een record - betekent ook voor hen even slikken.
Interesse gewekt? Klik op Jailhouse (INTRA MUROS) bij favoriete links.

Maurice Carême


Maurice Carême (Waver, 12 mei 1899 - Anderlecht, 13 januari 1978) was een Belgisch Franstalig schrijver en dichter.
Zijn woonhuis in Anderlecht is nu het Maurice Carêmemuseum.


Le chat ouvrit les yeux
Le soleil y entra
Le chat ferma les yeux
Le soleil y resta
.
Voilà pourquoi le soir
Quand le chat se réveille
J'aperçois dans le noir
Deux morceaux de soleil!

vrijdag 20 februari 2009

Atlantis...


Gimycko's voorstelling van Atlantis, schit-ter-end!
Bewonderd zijn 3D's op 'tekentalent' bij de favoriete links.

John Collier 'The Land Baby'


Een zeemeermin of meermin is een mythisch wezen, met het bovenlichaam van een vrouw en in plaats van benen een vissenstaart. Haar mannelijke tegenpool is de zeemeerman. Verhalen over zeemeerminnen gaan tot heel ver terug in de oudheid. Het mythische wezen van de zeemeermin/zeemeerman vindt zijn oorsprong bij de Babyloniërs en Sumeriërs. Zij kenden de god Ea of Enki, de god van de zoete wateren, die volgens de mythologie de schepper en redder van de mens is. Hij werd afgebeeld met een vissenstaart of met een vis over zijn hoofd.
De eerste meerminnen, zeedemonen, half-vrouw, half-vogel, hadden hun domicilie gekozen in de grotten en op de rotsen rond de
Tyrreense Zee. Door hun zachte gezang lokten zij de schippers op de klippen. Zij worden voor het eerst genoemd in de Odyssee van Homerus, waar zij hun charmes aan Odysseus tentoonspreidden. Odysseus beval zijn matrozen was in de oren te stoppen en liet zich vervolgens door zijn bemanning aan de mast van zijn schip vastbinden om aan het liefelijke gezang van de sirenen te ontkomen.
Dit verhaal werd in de middeleeuwen door de kerk gebruikt om mensen te waarschuwen voor het kwaad van de verleiding. In die tijd vond je dan ook in veel kerken, kloosters en kathedralen afbeeldingen van zeemeerminnen. Zeemeerminnen met een vissenstaart werden voor het eerst beschreven door de monnik Aldhem van Malmesbury omstreeks 680 na Christus.
Columbus zag zeemeerminnen op zijn reis naar Amerika. Hij beschrijft ze in zijn dagboek.
De middeleeuwse fantasie van meerminnen met een vissenstaart komt van de verhalen van zeelui, die dachten deze wezens in het schuim gezien te hebben. In werkelijkheid hebben zij waarschijnlijk
zeekoeien of lamantijnen gezien: deze zoogdieren uit tropische wateren hebben een spitse vorm; de vrouwtjes hebben ook tepels, die het beeld van de vrouwelijke lichaamsvormen oproepen. Niet zo verbazend dat de lichtgelovige scheepsgangers een dergelijke vergissing konden maken.
Een beroemd modern
sprookje is "De Kleine Zeemeermin" van Hans Christian Andersen. Het hoogtepunt in de zeemeerminmythe is de zeemeermin van Edam, ook wel de zeemeermin van Haarlem genoemd. Deze meermin zou in 1403 na een zware storm, nadat de dijken gebroken waren, gevangen zijn in het Purmermeer bij Edam. Ze is naar Haarlem gebracht, heeft daar spinnen geleerd en een christelijke begrafenis gehad. Het verhaal over deze zeemeermin werd gedurende 650 jaar door vele schrijvers opgeschreven.
Omdat we vroeger een winkel hadden die 'De Zeemeermin' heette, houden we nog steeds van deze prachtige mytische wezens.

Gates of Atlantis

gates-of-atlantis-stanley-morrison

Verloren stad Atlantis terecht?


Is de verloren stad Atlantis eindelijk terecht? Experts zijn er in ieder geval van overtuigd dat deze perfecte rechthoek op de zeebodem van de Atlantische Oceaan de sleutel is tot het grote mysterie. De lijnen zijn te symmetrisch om het werk van de natuur te kunnen zijn.Google Ocean schoot dit beeld 5,6 kilometer diep, op zo'n 1.000 kilometer van de kust van Marokko. Volgens de ontdekker lijkt deze oppervlakte, zo groot als twee derde van België, sterk op de 'luchtfoto' van een stad. En wat meer is: de locatie komt overeen met een plek die de Griekse filosoof Plato aangaf als mogelijke rustplaats. Volgens hem verdween het rijk ongeveer 9500 voor Christus door een zondvloed. (svm) WZL 20/02/2009.


Al meer dan 2000 jaar is men in de Westerse wereld gefascineerd door het verhaal over Atlantis, een raadselachtig welvarend eilandenrijk uit de oertijd, dat door een of andere ramp plotseling onder het zeeoppervlak verdween. De bewoners waren goede ruiters en vooral vaardige zeelieden, die een machtige vloot van 1200 schepen bezaten waarmee ze alle oceanen doorkruisten. Ze beschikten bovendien over een hoge kennis van bouwkunst, astronomie, astrologie, wiskunde enzovoort. Sinds het einde van de vorige eeuw zijn er niet minder dan 2000 boeken verschenen en tal van films en liederen gemaakt over dit mysterieuze paradijs op aarde, dat werd verzwolgen door de woeste golven van de zee. Waar komt dit verhaal vandaan? Is het louter fantasie of liggen er ware historische gebeurtenissen aan ten grondslag?


Voor zover bekend was de beroemde Griekse filosoof Plato (427-347 voor Christus) de eerste die over Atlantis schreef. In zijn dialogen 'Timaeos' en vooral 'Kritias' vertelt Plato uitgebreid over een eiland, "groter dan Noord-Afrika en Klein-Azië bij elkaar", waarvan de bevolking in overvloed en weelde leefde, zo'n 11.000 jaar geleden. De wijsgeer Plato zegt dat zijn verhaal op waarheid berustte. De beroemde dichter en staatsman Solon uit Athene had het 200 jaar voordien aan zijn overgrootvader verteld. Tijdens een bezoek aan Egypte had Solon namelijk in de stad Saïs een priester ontmoet. Die vertelde hem uitvoerig over de overwinning van de Grieken op "een machtig leger dat, vanuit een ver punt in de Atlantische Oceaan, oprukte om Europa te veroveren. De indringers kwamen van een eiland Atlantis, buiten de Zuilen van Hercules (de huidige straat van Gibraltar)".
Volgens Plato was de oude hoofdstad van Atlantis een streng geometrisch uitgebouwd systeem van concentrische cirkels met om beurten een ommuurd eiland en een kanaal, met een totale doorsnede van 22,5 km. Op het cirkelvormige centrale eiland waren er sportterreinen, het koninklijk paleis en een tempel, toegewijd aan de zeegod Poseidon, beschermeling van de stad. Het hoofdeiland werd helemaal ingesloten door een cirkelvormig 183 meter breed kanaal. Daarrond was opnieuw een ringvormig eiland, 365 meter breed, met een paardenrenbaan, een kazerne en een grote binnenhaven. Het was gescheiden door een even breed kanaal van de derde buitenste landring. Aan één kant liep een kanaal rechtstreeks van de zee doorheen dit geometrische complex tot een binnenhaven in het centrum. Volgens de beschrijving van Plato moet Atlantis er in werkelijkheid ongeveer hebben uitgezien zoals op het hier afgebeelde grondplan en de beeldreconstructie.

Niet alléén bij de Griekse wijsgeer Plato is er sprake van een legendarisch land, dat ten onder ging door een verschrikkelijke ramp. Over de hele wereld zijn er naar schatting 500 mythische verhalen over een "aards paradijs" dat ten onder ging door een zondvloed, vuur aardbevingen. In de Keltische en Germaanse mythologie wemelt het van verhalen over verzonken landen, o.m. voor de kust van het Franse Bretagne. We treffen eenzelfde scenario aan in mythen van Midden-Amerika, bij de eskimo's en de Hopi-Indianen in Noord-Amerika, in de Boedhistische en Hindoeïstische godsdienst, en ook in de Bijbel. Overbekend is het verhaal van "de Hof van Eden" met Adam en Eva en later de zondvloed, waaraan Noe met zijn Ark ontsnapte. Ze beschrijven allemaal in grote lijnen precies dezelfde geologische en klimatologische gebeurtenissen. Dat kan géén toeval zijn. Er zou wel eens één en dezelfde waar gebeurde catastrofe aan ten grondslag kunnen liggen.

woensdag 18 februari 2009

Pessoa noemt België een 'pseudonatie'


Pessoa noemt België een 'pseudonatie'
Tijdens het onderzoek voor zijn proefschrift over Pessoa heeft de Nederlandse Michaël Stoker teksten van de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935) over België en Nederland ontdekt.
De dichter liet zich niet echt positief uit over de lage landen. Tot nu toe waren er geen referenties aan België of Nederland bekend.
Nu blijkt dat er wel verwijzingen zijn, al zijn die niet bepaald zo positief. Zo noemt Pessoa België een 'pseudonatie' en Nederland een 'inferieur land'.
Daarnaast schrijft de Portugees nog dat "dit type land niets essentieels toevoegt aan de beschaving.
Ze kunnen ophouden te bestaan zonder dat de beschaving daaronder lijdt."
Speciale gaste
De teksten zijn opgenomen in het boek van Michaël Stoker, die op Pessoa promoveert aan de Universiteit van Utrecht.
Op 1 maart presenteert hij zijn boek. Later, tijdens de opening van het Pessoa-festival in het Nederlandse Utrecht, zal ook de Portugese ambassadeur op de hoogte gebracht worden. Vanaf 1 maart organiseert de Stichting Het Poëziecircus tijdens de hele maand een festival rond de Portugese dichter.
Tal van theaterstukken, poëzievoorstellingen, films en andere evenementen staan op het programma.
Speciale gaste is Manuela Nogueira, de nicht van de schrijver. Het is in haar geboortehuis in Lissabon dat het huidige Casa Fernando Pessoa gevestigd is.
Bron: Knack 18/02/2009

Chippendales


De Chippendales komen dit najaar voor drie concerten naar België om hun Belgische vrouwelijke fans te plezieren. Op 29 oktober staan ze in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen, op 30 oktober in het Koninklijk Circus in Brussel en op 31 oktober in het Kursaal in Oostende.


Het recept is nog steeds hetzelfde : sensuele danspassen, goed uitgekiende choreografieën en uiteraard ophitsende muziek. Het publiek wordt ook steeds nauw bij de show betrokken. (LEE)
Nu al het verheugende bericht waar iedere vrouw op zit te wachten (!?) 'mijn' lieve Joker is de bron samen met Belga.

dinsdag 17 februari 2009

Keep smiling...


Zoenverbod in Brits treinstation
Een Brits treinstation verbiedt dat reizigers elkaar bij wijze van afscheid kussen. Dat is alleen maar hinderlijk voor de andere reizigers, zo luidt de redenering.*

Geen wonder dat kinderen in de slaapkamer starten met een zoentje en eindigen met een baby.
Een land die om de moslims niet voor het hoofd te stoten een politicus de toegang tot het land weigert, daar kun je alles van verwachten.

*Bron Knack.

zondag 15 februari 2009

Yeah, right


You put your right hand in,
You put your right hand out;
You put your right hand in,
And you shake it all about.
You do the Hokey-Pokey,
And you turn yourself around.
That's what it's all about!
Bron WZL

zaterdag 14 februari 2009

Springtij

Ergens langs de kust...
Springtij of springvloed, is een vloed die het gevolg is van getijdenwerking, die veroorzaakt wordt door de zwaartekracht van de zon en de maan die elkaar versterken. De maximale hoogte van het water is hierdoor hoger dan bij een normale vloed, die vrijwel alleen door de maan wordt veroorzaakt.
Springtij treedt op bij nieuwe maan en bij volle maan, wanneer de zon, de aarde en de maan min of meer op één lijn staan. Daardoor is de totale kracht op de watermassa het grootst. Hierdoor is de waterstand tijdens hoogtij hoger en tijdens laagtij lager. Tussen volle en nieuwe maan in, bij halve maan, werken de zwaartekracht van de zon en de maan elkaar tegen.
De getijdenverschillen zijn dan minder groot. Dit noemt men doodtij. Spring- en doodtij komen dus tweemaal per synodische maand voor.
De watersnood in februari 1953 werd veroorzaakt door de combinatie van springtij met een zware noordwesterstorm.
10 februari 2009:
Op zee waait er een noordwesterstorm. Langs de kust wordt daardoor dinsdagnamiddag (rond 14 uur) springtij verwacht met vrij hoge golven tot 2 tot 3 m.
.
Sfeerbeeld van de visserskaai dinsdag 10/02/2009.


Valentijn

Op 14 februari van het jaar 270 werd een jonge Romein, Valentijn (valantinus ) genaamd, geslagen en onthoofd omdat hij het christendom niet wilde verloochenen.
Voor het dochtertje van de gevangenbewaarder die hem bewaakte en met wie hij bevriend was geworden, liet hij een briefje achter. Hij ondertekende het briefje met “Van je Valentijn”. Gedurende de daaropvolgende eeuwen betekenden de woorden “Van je Valentijn” niets anders dan vriendschap. Maar rond het jaar 1400 namen ze een nieuwe betekenis aan.
Tijdens de middeleeuwen werd Valentijns- avond en de daaropvolgende dag 14 februari, gevierd met bijna net zo veel vrolijkheid als waardoor het oorspronkelijke heidense feest werd gekenmerkt.
De vruchtbaarheidsgod Cupido, afgebeeld als een mooie, geblinddoekte, gevleugelde jongen, voegde daar nog zijn activiteiten met pijl en boog toe.
In de afgelopen eeuw werden Valentijnswenskaarten met sierrandjes en sentimentele versjes geïntroduceerd om de oude mythen nog wat te verfraaien.
Een feit is dat Engelse emigranten Valentijnsdag hebben geïntroduceerd in Amerika. In de Verenigde Staten is de traditie opgepikt door de commercie. Later is het vanuit dit land ook in veel Europese landen een populair feest geworden.
Op Valentijnsdag, in België ook wel Liefdekensdag genoemd, hoort men zijn geliefde al dan niet heimelijk een kaart, minnebrief of liefdesgedicht te sturen. Vaak met een rood hard als motief. Ook een boeket bloemen of een rode roos doet het goed. Valentijnsdag is niet bedoeld voor het geven van opzichtige cadeaus.
Valentijn is tevens de dag van de vriendschap, maak er allemaal een mooie dag van.
Gelukkige Valentijn.

vrijdag 13 februari 2009

Vrijdag de 13e


Vrijdag de dertiende wordt als een ongeluksdag beschouwd, wegens de combinatie van vrijdag en dertien. Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Als die dag dan ook nog samenvalt met het ongeluksgetal 13, moet deze dag dus wel extra ongeluk veroorzaken.
Een andere mogelijke verklaring is dat op vrijdag de dertiende oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen. Dit was de opmaat voor de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Sindsdien is men vrijdag de dertiende blijven zien als ongeluksdag.
Er wordt ook wel gesteld dat vrijdag de 13e is afgeleid van een
Noorse sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt.
Dit bijgeloof van miljoenen mensen heeft invloed op de economie: in de Verenigde Staten verzuimen opvallend veel mensen hun werk en worden zakelijke transacties uitgesteld. Verder hebben veel gebouwen geen 13e verdieping waardoor liften moeten worden aangepast. Ook is er in bijna geen enkel ziekenhuis een operatiekamer nummer 13 te vinden.
Het idee van vrijdag de 13e als ongeluksdag wordt gebruikt in de filmreeks
Friday the 13th.
Meer uitleg op Intra Muros, zie links jailhouse.

donderdag 12 februari 2009

Moslima's


Een Saoedische vrouw, die verkracht werd door vijf mannen, is veroordeeld tot een jaar cel en 100 zweepslagen.
De rechter was van oordeel dat de jonge vrouw overspel had gepleegd.
Tot overmaat van ramp raakte de vrouw zwanger.
Dat meldt The Saudi Gazette.
Lift
Het 23-jarige slachtoffer aanvaardde een lift van een man.
Die nam haar mee naar een huis nabij de stad Jeddah.
Daar werd de jonge vrouw een hele nacht misbruikt door de kerel die haar en lift gaf en vier van zijn trawanten.
Abortus
Korte tijd later moest de vrouw vaststellen dat ze zwanger was.
Radeloos als ze was, probeerde ze een abortus te verkrijgen. In het hospitaal vertelde ze wat haar was overkomen.
Dat volstond blijkbaar om haar voor de rechter te slepen.
Folteren na bevalling
De edelachtbare oordeelde dat de vrouw overspel had gepleegd.
Onbegrijpelijk, als je weet dat de jongedame niet eens getrouwd is.
Het verdict: een jaar cel en honderd zweepslagen.
Als gebaar van 'goede wil' mag de vrouw eerst bevallen alvorens ze met de zweep gefolterd wordt. (eb)
12/02/09 11u00 (bron HLN)
Geen enkele moslim, geen enkele moslima komt op straat om te betogen tegen het onrecht hun 'zuster' aangedaan! Tot op heden werd in geen enkel vrij Westers land een protest gehoord!

woensdag 11 februari 2009

Yevgueni


Oud en versleten
Als ik oud ben en versleten
En ik voor mijn raampje sta
Of in mijn rolstoel neergezeten
Nauwlijks weet da'k nog besta

Als ik oud ben en versleten
Jou moet vrage wie ik ben
Al jouw liefde ben vergeten
En mijn vrienden niet meer ken

Geef me dan alsjeblieft een spuitje of een duwtje door het raam
Ik schrijf vooraf wel een briefje dat het per ongeluk is gegaan
Als ik oud ben en versleten
Mijn hersenen al gestorven zijn
maar mijn lijf 't nog niet wil weten
En blijft leven voor de schijn

Als ik oud ben en versleten
Enkel mensen werk verschaf
Als ik niet meer alleen kan eten
meer dan een been al in't graf

Geef me dan alsjeblief een spuitje of een duwtje door het raam
ik schrijf vooraf wel een briefje dat het per ongeluk is gegaan

Ik ben geboren zonder luier en zo wil ik ook graag dood
Ik kan nog uren zitten kauwen op een simpel stukje brood
Zo blijf ik nog wel bezig maar het hoeft niet meer voor mij
Want laat ons eerlijk wezen ja het is al lang voorbij

Ik schrijf vooraf wel een briefje dat het per ongeluk is gegaan

dinsdag 10 februari 2009

Oostendse tripel



Keyte triple -7,7% - gefilterd
Op vraag van DOP ( De Oostendse Bierjutters) naar de stad toe: feestbier voor de verjaardag van het beleg van Oostende
Uitzicht: "Isabella geel", goudblond
Geur: fruitig - exotisch fruit ( papaya/mango)
Smaak: vrij neutraal - alcohol - eenzijdig
Afdronk: tamelijk droog - een bepaalde bitterheid die lang blijft
Kan geen echte triple genoemd worden wegens te dun in de smaak; historisch gezien is keyte of koite karig gehopt, in tegenspraak met dit bier

Den Oostensche Baron



Oostendsche Baron 6,5% -37,5cl met kurk
Gebrouwen bij de proefbrouwerij van LochritiGenoemd naar Baron James Ensor - wordt geschonken als stadsbier (vgl. Ondineke in Aalst).
Er bestaan mooie geschenkverpakkingen : in een typische strandcabine op wielen ( zie schilderij "Les bains Ostendais")
Te weinig info op etiket, ook moeilijk leesbaar

Uitzicht: goed schuim, tamelijk troebel
Geur: hoppig-mellow
Smaak: zoet en aangenaam door de bittere impressies
Afdronk: bitter, lang en droog